Samozvaný Islámský stát přišel o svou baštu v Rakka, jeho vůdci jsou na útěku

19. říjen 2017

Arabsko-kurdské milice s podporou americké armády dobyly syrské město Rakka, kdysi pevnou, v poslední době drolící se, baštu takzvaného Islámského státu a jeho samozvaného chalífátu. Bitva o město si od začátku června podle exilové Syrské organizace pro lidská práva se sídlem v Londýně vyžádala životy 3250 lidí, včetně 1130 civilistů a z toho 270 dětí. Jsou tedy džihádisté definitivně poraženi? Není důvod k optimismu. Tvrdit, že ano, by bylo předčasné a nezakládalo by se to na relevantních faktech, píše se v komentáři amerického deníku New York Times. List naopak dochází k závěru, že radikální islamisté ještě bohužel neřekli poslední slovo.

Jejich de facto metropole padla. Území, které organizace Islámský stát ovládala, se z velikosti Portugalska smrsklo na hrstku odlehlých enkláv. Její zbývající vůdci jsou na útěku. Ale spíše než jásot nad tím, že byli teroristé se svojí zhoubnou ideologií poraženi, zaznívají ze západních i arabských zpravodajských kruhů obavy. Samozvaný Islámský stát se podle nich připravuje na novou, smrtící reinkarnaci.

Návrat ke kořenům

Jeho čelní představitelé už před rokem avizovali, že po ztrátě území v Iráku a Sýrii přijde takzvaný návrat ke kořenům partyzánské války. „Islámský stát zdaleka neskončil," zdůrazňuje Aaron Zelin, expert na džihádistické hnutí z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku. " Bojovníci se na chvíli stáhnou, aby získali čas na obnovu svých sítí a současně stále představovali inspiraci pro své zahraniční stoupence."

A ti se věru činí. „Je zřejmé, že Spojené království, ale i celá Evropa, čelí nebývale intenzivní teroristické hrozbě islamistických extremistů," uvedl v ojedinělém prohlášení ředitel britské kontrarozvědky MI5 Andrew Parker. „Riziko je mnohostranné a roste tempem, jaké jsme dosud ještě nezaznamenali,“ varoval Parker s poukazem na nedávné teroristické útoky ve Velké Británii.

Za pravdu mu dávají i další západní experti. Shodně přiznávají, že neexistuje téměř žádný způsob, jak se postavit útokům takzvaných osamělých vlků, inspirovaných islamistickou ideologií servírovanou na internetu.

Nízkonákladový teror

Podle týdeníku Newsweek nyní budou džihádisté praktikovat jakýsi nízkonákladový teror. Atentáty budou méně sofistikované, jako zbraně mohou posloužit nože nebo automobily. Tato taktika nevyžaduje žádnou složitou přípravu a koordinaci.

K samotné radikalizaci mladých lidí může dojít velmi banálním způsobem (ilustrační foto)

Podle koalice vedené Spojenými státy má organizace Islámský stát v současné době v Iráku a Sýrii mezi šesti až deseti tisíci bojovníků. To je mnohonásobně větší počet, než ten, kterým disponovala v roce 2011. Je to velmi silný kontingent, který má navíc mnoho sympatizantů, jeho ideologické zdroje jsou zakořeněné a prostřednictvím internetu lehce dostupné.

„Islámský stát má stále vliv, a to bez ohledu na to, že přichází o své území," upozorňují s odvoláním na zpravodajské informace newyorské Timesy. Radikálové disponují efektivní sítí sociálních médií, která inspiruje stoupence. Zároveň jim umožňuje přisvojit si odpovědnost za teroristické útoky kdekoliv na světě. A tím de facto stále udržovat renomé akceschopné síly.

Terorističtí instruktoři

Velká část útoků na Západě je v posledních letech dílem mužů, kteří komunikovali s islamisty na internetu. Obdrželi od nich pokyny prostřednictvím šifrovaných zpráv, ale nikdy se s „teroristickými instruktory“ nesetkali.

Je také předčasné tvrdit, že by bojovníci z lokalit, které řadu měsíců ovládali, zcela zmizeli. Zatímco jejich přítomnost v Iráku a Sýrii zeslábla, stále ovládají téměř čtyři tisíce čtverečních kilometrů podél řeky Eufrat na obou stranách hranice mezi Irákem a Sýrií.

Nelze zapomínat na Al-Káidu

Američtí a iráčtí vojenští velitelé jsou přesvědčení, že řada vůdčích představitelů teroristického uskupení se přesunula do pustých příhraničních oblastí. Zároveň ale stále operují odnože Islámského státu v severní Africe a v Asii a jeho základny ve východním Afghánistánu zůstávají i nadále prakticky nedotčené. A to navzdory nedávným americkým leteckým útokům, píše New York Times.

Pokračuje upozorněním, že nelze zapomínat na Al-Káidu, kterou Islámský stát v posledních letech zatlačil do pozadí. „Důvod tkví v tom, že získal podporu těch nejzapálenějších ‘mladých horkých hlav‘. Militantních avanturistů, kteří hledají okamžité uspokojení svých ambicí,“ osvětluje Bill Roggio z Nadace pro obranu demokracie, který se věnuje monitorování teroristických skupin.

Model všemocného chalífátu pomalu eroduje, ale Al-Káida zůstává. Vyzývá své následovníky, aby se soustředili na útoky ve Spojených státech a v dalších zahraničních zemí. A hýčká si také nového vůdce – sedmadvacetiletého charismatického Hamzu, syna Usámy bin Ládina, zdůrazňuje New York Times.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.