Sarkozy místo dalajlamy

Čína tento týden spustila první internetový vyhledávač v tibetštině - informuje Te-Ping Čchen, jedna z blogerek webu amerického deníku Wall Street Journal. A možná nepřekvapí, že nový vyhledávač se prý nápadně podobá jednomu americkému, který je v Číně blokovaný.

Nový portál se jmenuje yongzin.com, což v tibetštině znamená „mistr“ či „učitel.“ Jeho hlavní účel je prostý - zpřístupnit Tibeťanům více online informací. Jak ale autorka blogu komentuje, zrovna tohle je v Číně značně problematické

Jak nový vyhledávač funguje, popisuje Te-Ping Čchen na příkladu pokusu o vyhledání odkazů napojených na slovo „dalajlama.“ Většina jich údajně zobrazí nejrůznější tibetské artefakty nebo snímky z oficiálních vyjádření pro média, jen ne hesla týkající se duchovního vůdce v červenožlutém rouchu.

Za to ale zvídaví Tibeťané narazí třeba na bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a jeho oceňované prohlášení, že “Tibet je součástí Číny” popisuje svůj zážitek bloggerka listu Wall Street Journal.

Zprovoznění vyhledávače je, jak Te-Ping Čchen uvádí, součástí oficiální čínské politiky na podporu tibetské kultury a jazyka, která zahrnuje také 11 tibetských novin a 21 hodin rozhlasového vysílání v tibetštině denně.

“Čínské úřady si uvědomily, že i přes blokování zahraničních vyhledávačů se Tibeťané stále častěji snaží dostat na Google nebo Wikipedii a hledat informace, a tak se oficiální místa rozhodla jít do protiofenzivy. Došlo jim, že o ty lidi musí bojovat,” myslí si Françoise Robin z pařížského Národního institutu orientálních jazyků a civilizací.

Nicméně, pokud do nového vyhledávače zadáte „nezávislost Tibetu“, nedostanete žádný výsledek. Naproti tomu Google jich podle Te-Ping Čchen nabídne 730. Podobně je na tom i heslo „Dharamsala,“ což je místo v Indii, kde sídlí tibetská exilová vláda.

Spustit audio