Savčenková je připravená kandidovat na prezidentku Ukrajiny

26. květen 2017

Nezařazená poslankyně ukrajinského parlamentu Nadija Savčenková je připravená kandidovat v prezidentských volbách, které se na Ukrajině uskuteční v roce 2019. Její nedávno založená strana se bude ucházet o přízeň voličů v parlamentních volbách, dodala v rozhovoru pro polský časopis Krytyka Polityczna.

Savčenková vyjádřila naději, že jí založený politický subjekt „nebude klasicky chápanou politickou stranou“. Vysvětlila, že jednu „klasickou“ stranu už opustila a „do nových vstupovat nechce“. Důvod svého rozhodnutí vysvětlila následovně: „Nevidím v nich budoucnost a schopnost rozvíjet se správným směrem."

Podle Savčenkové bude její strana schopná změnit existující politický systém a transformovat státní struktury na Ukrajině. Vyjádřila také přesvědčení, že její projekt si získá podporu oligarchů a médií. „My jen nebudeme následovat příklad jiných stran a tvrdit, že od nich - tedy oligarchů - nebereme peníze. Lhát se nemá,“ zdůraznila ukrajinská poslankyně.

Je příliš brzy

Prezidentské volby by se na Ukrajině měly konat 31. března 2019. Současný prezident Petro Porošenko se nedávno vyhnul odpovědi na otázku, jestli se i on bude ucházet o znovuzvolení do funkce. Řekl, že je ještě příliš brzy mluvit o potenciálních kandidátech.

Savčenková strávila téměř dva roky ve vyšetřovací vazbě v Rusku. Na jaře 2016 byla následně odsouzená k dvaadvaceti letům odnětí svobody. Rozsudek ruského soudu padnul za podíl na smrti dvojice ruských novinářů a za obvinění z protizákonného překročení hranic Ruské federace.

Ruský prezident Vladimir Putin udělil Savčenkové v květnu 2016 milost a mohla se tedy vrátit na Ukrajinu. Její návrat také umožnila výměna za dva Rusy odsouzené na Ukrajině, píše časopis.

Kontroverzní činy

Savčenková se prakticky okamžitě po návratu začala angažovat v politice jako poslankyně za stranu Vlast. Její působení na politické scéně provází kontroverzní prohlášení a činy.

Logo

Tajná návštěva Savčenkové a doprovodná jednání v oblasti Donbasu vloni v prosinci vyústily v její vyloučení z parlamentní frakce ukrajinské strany Vlast. Byla také vyloučená z ukrajinské delegace v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Savčenková představila vloni v prosinci v ukrajinském Lvově svůj vlastní politický projekt. Občanskou platformu RUNA neboli Hnutí ukrajinského národa. Hnutí však už po necelých třech měsících, letos v únoru, oznámilo ukončení spolupráce se Savčenkovou vzhledem „k odlišnostem názorů na základní ideologické a organizační otázky“. Letos v dubnu Savčenková založila novou politickou stranu pod názvem Společensko-politická platforma Nadiji Savčenkové (OPPNS).

autor: thk
Spustit audio