Šéf rakouských lidovců odmítl sbližování se státy V4

20. říjen 2017

Svůj postoj k Evropské unii vyjádřil v průběhu návštěvy Bruselu Sebastian Kurz, předseda Rakouské lidové strany (ÖVP), která vyhrála nedávné parlamentní volby v zemi. Odmítl spekulace, že se případná jím vedená vláda soustředí na sbližování se státy Visegrádské čtyřky. Tedy s Českou republikou, Maďarskem, Polskem a Slovenskem. Píše to slovenská tisková agentura TASR. Šéf rakouských lidovců se k budoucímu zahraničně politickému směřování svého kabinetu vyjádřil před zasedáním Evropské lidové strany v Bruselu.

Před jednáním se zástupci lidoveckých stran sdružených do nejsilnější skupiny v Evropském parlamentu rakouský politik řekl, že sbližování se zeměmi Visegrádu je „tvrzení sociální demokracie“, se kterou v minulém volebním období v Rakousku Kurzova strana vládla v takzvané velké koalici.

Teprve jednatřicetiletý politik, který se na základě výsledku parlamentních voleb s největší pravděpodobní stane příštím rakouským kancléřem, také dodal, že země pod Alpami se považuje za „most“ mezi členskými státy Evropské unie.

„Chtěl bych úzkou spolupráci s Německem, Francií a dalšími zeměmi. A současně bych chtěl udržovat dobrý kontakt s východem Evropy,“ řekl Kurz, který v dosluhující vládě zastává pozici rakouského ministra zahraničních věcí.

„Cílem našeho přístupu je, aby v Evropské unii bylo méně napětí, ne více. Pokud k tomu budeme moci přispět jako stát, který se geograficky nachází v srdci Evropy, tak to také uděláme. Ale to neznamená přistoupení k Visegrádu, ani nic jiného,“ dovysvětlil politik, který by se mohl stát nejmladším premiérem v Evropě.

Blízkost Maďarsku

Spekulace, že by se budoucí vídeňský vládní kabinet pod vedením Kurze mohl na evropské úrovni snažit o sbližování se státy V4, vychází „z podobného stavu zájmů v migrační politice“. Potvrzuje to i čtvrteční vyjádření maďarské vlády, která očekává s Rakouskem pod Kurzovým vedením „velmi úzkou spolupráci“, protože politické názory vítěze voleb Budapešť hodnotí jako blízké pohledům maďarského premiéra Viktora Orbána, píše slovenská zpravodajská agentura.

Pro připojení Rakouska k Visegrádské skupině se v předvolební kampani opakovaně vyslovil předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Dosavadní rakouský kancléř Christian Kern, který stojí v čele Sociálně demokratické strany (SPÖ), v posledních měsících zintenzivnil své kontakty se sociálně demokratickými předsedy vlád Česka a Slovenska, připomíná závěrem slovenská agentura TASR.

Proevropské Rakousko

Rakouská odnož evropského serveru Local k tématu dodává, že Sebastian Kurz popsal svou představu budoucí role Rakouska v evropském integračním uskupení následovně:

Lídr lidovců Sebastian Kurz trvá na tom, že nová vláda musí být důrazně proevropská. A to i proto, že Rakousko příští rok čeká předsednictví v Radě Evropské unie

„Zdá se mi naprosto zřejmé, že Rakousko musí v Evropské unii hrát důležitou roli. Jsme proevropští a to neznamená, že bychom měli pouze podporovat a hájit evropskou myšlenku, ale především být v Evropě aktivní. A to je to, co hodlám v následujících letech dělat,“ cituje mladého politika Local.

Povolební situace v Rakousku naznačuje, že jeho vítězní lidovci by mohli zvažovat vytvoření koaliční vlády se stranou Svobodných FPÖ, která je označovaná za euroskeptickou, protiimigrantskou a populistickou politickou sílu.

V jejím politickém programu strana píše, že „rakouská suverenita a představa Evropy národních států zděděných od našich předků jsou stále v ohrožení. A to především kvůli centralizovanému byrokratickému monstru s názvem Evropská unie.“

Zrušení sankcí

Rakouští Svobodní si přejí zrušit unijní sankce uplatňované vůči Rusku kvůli anexi Krymu a roli Moskvy v konfliktu na Ukrajině a případně se připojit k Visegrádskému uskupení. O současných státech V4 rakouský Local píše, že se staly „trnem v patě Bruselu“.

Pravděpodobný příští premiér Kurz, kterého dnes rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověřil sestavením vlády, si nicméně za cíl své první povolební zahraniční cesty vybral sídlo evropských institucí Brusel, kde vyloučil spekulace o možném euroskeptickém postoji Rakouska, pokud ho povede právě on, dodává server Local.

Jiří Pehe: Sblíží se Rakousko s Visegrádem?
Robert Schuster: Všechno, nebo nic. Rakouští lidovci vsadili na Sebastiana Kurze - a vyhráli!
David Klimeš: Kurz v Rakousku zkrotil Stracheho. Kdo u nás zkrotí populisty?

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.