Setkání s mužem, který prý sestřelil malajsijské letadlo

30. červenec 2014

„Igor Bezler je nejobávanější z vůdců ukrajinských separatistů. Je brutální, agresivní a mívá záchvaty vzteku. Typická neřízená střela,“ píše reportér deníku Guardian Shaun Walker, který obávaného vojáka vyhledal. Bezlerovi se přezdívá Běs neboli Démon. Jeho podřízení o něm mluví šeptem a je na nich znát strach.

Ukrajinská bezpečnostní služba SBU je přesvědčena, že právě on a jeho nejbližší podřízení mají prsty v sestřelení malajsijského letounu. Zpravodajci odposlechli telefonní rozhovor, který proběhl pouhé dvě minuty před osudným odpálením rakety BUK. Bezlerovi někdo volal, že „směrem k němu letí ptáček“.

Běs se ptal, zda je velký či malý, ale řekli mu pouze, že to není vidět, protože stroj je vysoko nad oblaky. O dvacet minut později Bezler hlásí údajnému ruskému zpravodajskému důstojníkovi, že sestřelil letadlo. Když informace vyšla najevo, velitel potvrdil pravost hovoru, ale tvrdil, že šlo o jiný incident – koneckonců ruští separatisté sestřelili deset ukrajinských letadel.

S novináři se Běs nebaví, ale ruský žurnalista s kolegou z Guardianu se k němu minulý čtvrtek dostali. Už tři měsíce brání městečko Gorlovka, asi 40 minut jízdy autem od Doněcku. Je rodákem z Krymu, a původně zde pracoval jako zaměstnanec pohřební služby.

Čtěte také

Ukrajinští zpravodajci tvrdí, že jde o ruského agenta, který dostává rozkazy přímo z Moskvy. Podle Guardianu je však pravděpodobnější, že on i Igor Girkin, přezdívaný Strelkov, nejsou tak docela podřízení Kremlu.

Rozhovor se nevyvíjel nijak ideálně. Bezler nejprve pustil žurnalisty k zajatcům, mezi nimiž byl i jeden Švéd. Když se jej pak zeptali, proč drží tolik lidí v zajetí, Běs začal dělat čest svému jménu – dostal záchvat zuřivosti.

Igor Strelkov, lídr proruských separatistů na východní Ukrajině

„V zajetí jsou pouze vojáci ukrajinské armády. Dobrovolníky střílíme na místě. Měli byste vidět, co ti fašisté dělají našim lidem. Sekají jim hlavy. Co s nimi? Vyslechnout – a ke zdi. Všechny je pověsím na veřejném osvětlení,“ řval vůdce rebelů.

Pak si všiml, že jej ruský novinář nahrává na diktafon a reportér Guardianu si píše poznámky do notebooku. Hněv dostal nové obrátky. Diktafon i notebook byly ihned zabaveny a Bezler křičel na podřízené, že jsou to špioni.

Čtěte také

„Nebudu ani minutu váhat, jestli vás zabít nebo ne,“ řval na reportéry. „Poprvé za dobu svých válečných reportáží jsem se opravdu bál, že se mnou může být konec,“ píše Shaun Walker. Oba novináři putovali do vedlejší místnosti, kde jim prohrabali batohy.

Během dvacetiminutové prohlídky se Walkerovi podařilo vymazat v kapse naslepo snímky z mobilu. Pak se zase objevil Bezler, o poznání klidnější. „Vraťte jim věci, odvezte je na hranici a vykopněte!“ zněl rozkaz.

Proruský separatista střeží místo, kde se nacházejí trosky sestřeleného malajsijského letadla. Na místě havárie vládne neuvěřitelný chaos a lidé ničí důkazy, kradou cenné zbytky letounu a prodávají je do sběrných surovin

„Odjeli jsme rychle. Nesebral jsem odvahu zeptat se Bezlera na jeho údajnou roli při sestřelení letadla,“ přiznává reportér. „A druhou šanci asi nedostanu. Tři dny po našem odjezdu dostala Gorlovka plný zásah raketami Grad. Bezler tam však v té době nebyl – prý plnil úkol jinde.“ Ostatně nepřesná palba velitelství nezasáhla – místo toho rakety udeřily do obytné čtvrti.

„V první chvíli po sestřelení malajsijského letounu to vypadalo, že se obě strany natolik zděsí nesmyslné smrti, že přijdou k rozumu. Místo toho však válčení jenom zesílilo,“ připomíná Guardian. Rebelové sestřelují další letadla, a Ukrajinci ostřelují raketami civilisty. Konflikt se blíží ke koncovce, a vstoupil tak do nejbrutálnější fáze.

Čtěte také

V neděli v Gorlovce zahynulo 13 civilistů, včetně matky s dítětem. Ukrajinská armáda tvrdí, že žádné Grady nevypálila. Prý je to dílem Rusů, kteří se je snaží diskreditovat. Pozorovatelé z Human Rights Watch však přinesli přesvědčivé důkazy, že střelba mířila z ukrajinské strany.

Ukrajinská armáda je sice špatně vyzbrojená i vycvičená, ale přesto je v obrovské přesile. Většina povstalců prý počítá s tím, že obranu nepřežije. „Jeden žoviální Moskvan z Bezlerova štábu mi po mém odjezdu několikrát volal, abych sdělil rodině, kde hledat jeho mrtvé tělo. Otec ani matka netuší, že se vydal válčit s Ukrajinci.

„Nemáme kam jít. Budeme bojovat do konce, do poslední kapky krve, do posledního muže,“ napsal bojovník esemeskou britskému novináři. „Otázkou je, kolik krve prolijí civilisté, než tento stav nastane,“ píše závěrem Guardian.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio