Severní Korea opět hrozí vyostřením konfliktu s jižním sousedem

Agentura Reuters přinesla v pátek zprávu, že severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě válečnou pohotovost.

Jeho vláda předtím vydala ultimátum, že Jižní Korea musí do sobotního odpoledne zastavit vysílání přeshraniční propagandy proti severnímu sousedovi. Jinak prý bude čelit vojenské akci.

Podle náměstka jihokorejského ministra obrany by Severokorejci mohli střílet na jedenáct míst, kde jsou na hranici demilitarizované zóny mezi oběma zeměmi umístěné jihokorejské reproduktory, píše Reuters.

Napětí stouplo ve čtvrtek, když Severokorejci vystřelili na jih dělostřelecké granáty a Jih palbu opětoval. Obě strany popřely vlastní oběti.

Podle jihokorejské agentury Jonhap existují náznaky, že se Sever chystá vystřelit rakety s krátkým doletem, které během nynějšího americko-jihokorejského vojenského cvičení často dopadají do moře.

V severokorejském vyhlášení poloválečného stavu je tak ostré vyjadřování použito poprvé od roku 2010, kdy Sever střílel na jihokorejský ostrov, kde zahynuli čtyři lidé.

Čtěte také

Agentura Reuters dodává, že navzdory zvýšenému napětí jde život v metropolích obou zemí normálně dál.

„Lidé se věnují svým povinnostem jako kdykoli jindy,“ řekl agentuře Nor Morten Traavik, který organizuje v Pchjongjangu dvě vystoupení slovinské rockové skupiny Laibach, „v televizních zprávách zní samozřejmě bombastická prohlášení severokorejské armády.“

Podle pobřežní hlídky byl zastaven rybolov v okolí tří jihokorejských ostrovů. Většina z téměř 800 místních lidí, kteří museli opustit svá obydlí, se už vrátila domů, ale jedna vesnice zůstala evakuována.

Úřady omezily přístup do pohraniční průmyslové zóny, kterou spravují obě země společně. Celý komplex, vnímaný jako barometr jejich vztahů, pracuje dál, ale jen s minimálním personálem.

Agentura Reuters uzavírá, že podle mezinárodních pozorovatelů riziko další eskalace omezuje rozsáhlá přítomnost americké armády během společného vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio