Severní Korea plánuje další raketový test, současně vyvíjí ponorku s balistickou střelou

22. listopad 2017

Jihokorejská tajná služba varuje, že Severní Korea zřejmě ještě letos provede další jadernou zkoušku, píše jihokorejský deník Korea Herald. V okolí severokorejských laboratoří, kde se vyvíjejí střely, panuje neustále čilý ruch a Pchjongjang navíc provedl testy raketových motorů, řekla Národní zpravodajská služba (NIS) poslancům v Soulu. Ti z její zprávy vyvodili, že k balistické zkoušce je všechno připraveno a čeká se pouze na rozhodnutí diktátora Kim Čong-una. Jedna z odpalovacích ramp na severokorejské testovací střelnici v Pchunggje je podle zpravodajců plně připravená ke zkoušce.

Severní Korea také vyvíjí svou první ponorku schopnou nést a odpalovat balistické střely, přestože se toto plavidlo technologicky ani zdaleka nevyrovná stejným strojům jiných armád v regionu a bude snadné ji najít a zlikvidovat, dodává server německé stanice Deutsche Welle. Pchjongjang do projektu investuje miliony dolarů. Pokrok ve vývoji ponorky potvrdila analýza satelitních snímků. Podle ní zřejmě půjde o stroj třídy Sinpo-C o výtlaku 3000 tun, který má umět nepozorovaně proniknout do Tichého oceánu a odpálit střelu s jadernou hlavicí. Zatím není jasné, odkud Severokorejci získali potřebné znalosti pro vývoj nové třídy balistických ponorek. Případná plavidla by ale neměla v regionu představovat vážnější hrozbu, protože v oblasti operují vyspělé stroje nejen amerického námořnictva, ale také jihokorejské a japonské ponorky.

Obrovské plýtvání financí

Podle analytiků představuje vývoj podmořského plavidla se zastaralými stmi neuvěřitelné plýtvání peněz. Pchjongjang to asi dělá proto, aby měl nějaký jaderný odstrašovací prostředek, protože je přesvědčený, že mu pomůže přežít, soudí profesor mezinárodních vztahů Garren Mulloy z japonské univerzity Daitó Bunka.

„Komunistický režim investuje do raketového a jaderného programu doslova všechny finanční prostředky – na úkor hospodářského rozvoje a zlepšení životní úrovně obyvatel. Jestli se mu tato strategie nevyplatí, je docela dobře možné, že bude v nadcházejících letech zpochybněna samotná udržitelnost režimu,“ cituje stanice Deutsche Welle profesora Mulloye.

autor: gzb
Spustit audio