Severní Korea pokračuje v jaderných testech, jihokorejské mírové návrhy se tím nezmění

5. září 2017

Jižní Korea oznámila, že i přes nejnovější jaderné zkoušky nemění svou nabídku mírových jednání se Severní Koreou. Píše o tom mimo jiné jihokorejská tisková agentura Jonhap. V Berlíně tuto pozici Jižní Koreje potvrdil její prezident Mun če-in. Ministerstvo pro sjednocení obou Korejí mezitím v Soulu uvedlo, že nabídka dialogu se týká zmírnění vojenského napětí a naléhavých humanitárních otázek. Podle vyjádření resortu by měl jít dialog o jaderném programu Pchjongjangu ruku v ruce s pokrokem při jaderném odzbrojení.

Agentura Jonhap píše, že v červenci jihokorejská vláda nabídla Severní Koreji rozhovory o zmírnění napětí na společné hranici a o sjednocení rodin rozdělených při korejské válce z let 1950 – 53. Pchjongjang ale tehdy místo odpovědi přistoupil k testu dvou mezikontinentálních balistických raket. Prezident Mun če-in se letos v květnu ujal úřadu se slibem postupovat vůči Severní Koreji dvojí cestou - jak sankcemi, tak jednáním.

Po nedělní severokorejské jaderné zkoušce americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že smířlivý přístup Jižní Koreje nezabírá. Úřad jihokorejské hlavy státu na podobná prohlášení obvykle nereaguje. Tentokrát ale výjimečně ujistil o pokračování snahy o jaderné odzbrojení Severní Koreje mírovou cestou, protože válka na korejském poloostrově se prý nesmí opakovat, uzavírá svou zprávu jihokorejská agentura Jonhap.

Severokorejská prosba o válku

Na stránkách BBC se dočteme o reakcích klíčových zemí na severokorejské jaderné pokusy. Americká velvyslankyně při OSN Nicky Haleyová při mimořádném jednání Rady bezpečnosti v New Yorku uvedla, že severokorejský vůdce Kim Čong-un prosí o válku.

Trpělivost má konec

Američané si podle diplomatky válku nepřejí, jejich trpělivost ale prý není nekonečná. Haleyová také řekla, že Spojené státy připravují návrh nové rezoluce OSN, která by zpřísnila sankce vůči Pchjongjangu. Čína, hlavní spojenec Severní Koreje, pro změnu vyzvala k návratu k jednacímu stolu a Švýcarsko se nabídlo coby prostředník.

BBC ve svém článku dál uvádí, že mezitím v regionu pokračují cvičení jihokorejského námořnictva s ostrou střelbou. Soul také pohrozil Severokorejcům, že na případnou provokaci tvrdě odpoví a útočníky doslova smete do moře. Den před prohlášením jihokorejská armáda nacvičovala raketový útok na jaderné testovací zařízení na severu poloostrova.

Další testy raket

BBC také poukazuje na zprávy o tom, že Pchjongjang chystá další testy raket. Ty by tak přišli po zkoušce jaderné zbraně, kterou Severní Korea v neděli odpálila pod zemským povrchem. Síla výbuchu se odhaduje na padesát až sto dvacet kilotun.

Test výbuchu jaderné bomby, ilustrační foto

Už padesát kilotun přitom znamená trojnásobný účinek oproti bombě, která zničila Hirošimu, upozorňuje BBC. A uvádí, že Japonsko kvůli hrozbě války plánuje hromadnou evakuaci téměř šedesáti tisíc svých občanů, kteří bydlí v Jižní Koreji nebo tam jsou na návštěvě.

Čína chce jít mírovou cestou

Také Čína apelovala, že napjatá situace na korejském poloostrově se musí řešit mírovou cestou. Peking prý nepřipustí, aby v oblasti vypukla válka a chaos, uvádí BBC. Švýcarská prezidentka Doris Leuthardová v Bernu poukázala na zkušenosti její země a Švédska s nezaujatou a diskrétní diplomacií a nabídla se, že alpská země zprostředkuje jednání se Severokorejci. Švýcarská prezidentka soudí, že v příštích týdnech bude hodně záležet na tom, jak do krize zasáhnou Spojené státy a Čína.

Podle Jonathana Marcuse, dlouholetého zpravodaje BBC pro bezpečnostní otázky, je Čína klíčovou zemí, která ale zastává rozporuplný postoj. Na jednu stranu si prý Peking nepřeje, aby se Severní Korea stala jadernou velmocí, a dává to Pchjongjangu při mnoha příležitostech najevo.

Na druhou stranu ale čínské vedení odmítá pád severokorejského režimu. Ten by totiž mohl vést k přívalu miliónů uprchlíků do Číny a jeho výsledkem by pravděpodobně byla sjednocená Korea silně navázaná na Spojené státy. A to je z pohledu Pekingu horší varianta, než soužití s problematickým jaderným sousedem, hodnotí situaci Marcus na stránkách BBC.

Embargo na export

Server britské stanice připomíná, že Rada bezpečnosti OSN v srpnu jednomyslně schválila embargo na severokorejský export a omezení investic v této zemi. Americká velvyslankyně Haleyová neupřesnila, jak by měly vypadat dodatečné sankce, diplomaté ale uvádějí, že případné ropné embargo by mohlo Severní Koreu paralyzovat. Ve hře je také zákaz letů severokorejských státních aerolinek, možnosti práce Severokorejců v zahraničí, ale i zmrazení účtů prominentů režimu v Pchjongjangu a zákaz jejich cestování do ciziny.

V plánu je tréninková bitva

Jižní Korea teď přepokládá, že Severokorejci dokázali zmenšit své jaderné hlavice, aby vážily méně než půl tuny. Tak je prý dokážou umístit na mezikontinentální balistické střely. BBC ale poukazuje na komentáře analytiků, kteří si nejsou jistí, že se to Pchjongjangu opravdu povedlo. Jihokorejské ministerstvo obrany také uvedlo, že má zprávy o možných dalších zkouškách balistických střel ze Severu.

Mobilní protiletadlový systém ZSU 23-4

Své vojenské schopnosti ale ukazuje i Soul a Washington. Jihokorejská armáda nacvičovala útok na jaderné zařízení v lokalitě Kildžu, kde Severní Korea provedla svůj víkendový jaderný test. Jihokorejská armáda navíc na září připravuje další cvičení s ostrou střelbou, plánuje se i tréninková bitva na moři a společné cvičení ponorek s Američany.

Podle oznámení Jižní Koreje navíc do oblasti zamíří i letadlová loď amerického námořnictva. A v okrsku Songdžu jižně od Soulu vyrostou další čtyři stanoviště amerického protiletadlového systému, proti kterému ostře vystupují Čína a Rusko. V současnosti tam jsou taková zařízení dvě, připomíná na závěr svého článku BBC.

autor: mam
Spustit audio