Severokorejská elita si za dolary může koupit cokoli. Tuzexy financují jaderný program

23. červenec 2017

Pokud patříte k severokorejské elitě, můžete si koupit naprosto cokoli – prvotřídní whisky, drahé šperky, západní parfém nebo třeba bubny či saxofon.

Informuje o tom server americké stanice CNN.

Má to však háček. Platí se pouze v hotovosti a dolarech a peníze financují ilegální program vývoje jaderných zbraní. Ukázalo to rok trvající šetření nezávislé monitorovací skupiny NK Pro, která sídlí v Soulu a sleduje dění v Severní Koreji. Jak uvádí, obchody s luxusním zbožím jsou v Pchjongjangu dva.

O luxus není nouze

Na venkově žije většina Severokorejců v nesmírné chudobě, ale jak je vidět, v hlavním městě mají někteří lidé i peníze na utrácení. Jeden citovaný západní diplomat byl v době svého působení v Pchjongjangu svědkem nákupu, při němž Severokorejci platili stodolarovými bankovkami za zboží, které stálo dva tisíce dolarů.

V obou tamních luxusních obchodech může nakupovat každý, kdo má americkou měnu, vysvětlil diplomat. Na Severní Koreu se přitom vztahují rozsáhlé mezinárodní sankce. Režim nesmí získat zbrojní technologie ani vojenské vybavení a Rada bezpečnosti OSN připojila i luxusní zboží, jako závodní automobily, perly, sportovní vybavení nebo drahé hodinky.

Pokud však chtěla potrestat vládnoucí elitu, tak se jí to nepodařilo. Na fotografiích skupiny NK Pro je několik druhů zboží, které se do země nikdy nemá dostat. V obchodě najdete snad všechny výrobky německé firmy Montblanc, včetně hodinek za více než čtyři tisíce dolarů.

Společnost Richemont, která Montblanc vlastní, server ujistila, že neobchoduje se zeměmi, na které se vztahují mezinárodní sankce, a neprodává ani do Severní Koreje. Výrobky v Pchjongjangu jsou podle ní buď pašované, použité nebo padělky. Podle CNN je známo, že luxusní zboží přivážejí do země zaměstnanci severokorejských ambasád a také obchodníci.

Peníze na „hračky“

Proč ale režim tak složité operace provádí? Vůdce Kim Čong-un si udržuje loajalitu elit nejrůznějšími odměnami, vysvětluje severokorejský zběh Kim Kwang-čin, který se kdysi na pašování zakázaného zboží podílel. Podle něj však existuje ještě jeden důvod. Režim získává prodejem luxusního zboží spoustu dolarů v hotovosti a ty směruje do oblastí svého největšího zájmu, především do vývoje jaderných zbraní a raket.

Logo

Čím víc dolarů získá, tím víc materiálu může nakoupit a vyrobit další zbraně. Jak ukázal nedávný test mezikontinentální balistické rakety, dolarů na zbrojní program má komunistický režim dost.

Podle Kim Kwang-čina spadají obchody s luxusním zbožím pod tajný Úřad 39. Americká vláda ho označuje za režimní černý fond. Úřad řídí všechny obchodní domy i nejlepší hotely v Pchjongajngu, upozorňuje Kim. Podle něj úřad dostává i všechny dolary, které v zemi utratí turisté.

Není známo, kolik peněz může úřad získat z obchodů s luxusním zbožím, ale když k tomu přičteme příjmy z cestovního ruchu a dalších prodejen a podniků, které Úřad 39 řídí, peníze se nahromadí. Kim odhaduje, že navzdory stále přísnějším mezinárodním sankcím disponuje stamiliony dolarů.

Podle amerického ministerstva financí provozuje Úřad 39 rozsáhlou síť podniků, finančních institucí a výdělečných projektů, které finančně podporují komunistický režim.

Založil ho v sedmdesátých letech Kim Ir-sen, dědeček současného vůdce, a tak je spíš namístě považovat ho za rodinný podnik než vládní projekt. To potvrzuje i severokorejský zběh, kterému se podařilo ze země uprchnout před více než deseti lety. Úřad 39 nespadá pod vládu ani jiný státní orgán, cituje Kim Kwang-čina server CNN.

autor: gzb
Spustit audio