Slovenský Denník N: Problém není, že byl agentem. Babiš má estébáckou mentalitu

Český premiér v demisi z hnutí ANO Andrej Babiš po šesti letech definitivně prohrál soudní spor se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) o oprávněnosti záznamů své osoby ve svazcích StB. Rozepisuje se o tom slovenský deník SME. Rozhodnutí včera vynesl Krajský soud v Bratislavě, který se případem zabýval poté, co mu slovenský Ústavní soud nařídil přezkoumat loňský rozsudek.

„Pro Ústav paměti národa to znamená, že kauza Babiš je definitivně a právoplatně uzavřena. V současnosti neexistuje žádné rozhodnutí soudu o tom, že by Andrej Babiš byl jako agent Státní bezpečnosti vedený neoprávněně,“ okomentovali rozhodnutí soudu právníci ze společnosti Poláček & Partners, která instituci ve sporu donedávna zastupovala.

Samotný Ústav paměti národa se vyjádřil pouze ve smyslu, že rozsudek vítá. Zato Andrej Babiš se vůči rozhodnutí ohradil a vzkázal, že se bude dál soudit.

„Rozsudek mi vadí, nikdy jsem s StB nespolupracoval, nic jsem nepodepsal, celé je to vymyšlená záležitost,“ řekl český premiér v demisi a dodal, že takových případů, jako je ten jeho, existují stovky. „Rozhodnutí soudu je takové, že ani nevím, proti komu máme podat žalobu,“ podotkl Babiš pro agenturu ČTK.

Kdo je „na vině“

Jak deník SME pokračuje, Babiš už po říjnovém rozhodnutí Ústavního soudu avizoval, že zažaluje slovenské ministerstvo vnitra. Senát Ústavního soudu totiž upozornil na fakt, že i kdyby byl Babiš ve svazcích StB vedený neoprávněně, Ústav paměti národa za to neodpovídá, přestože listiny spravuje. Jako případný viník by tak v úvahu připadalo pouze slovenské ministerstvo vnitra.

Babiš po celou dobu trvání sporu tvrdil, že s komunistickou tajnou službou neměl nikdy nic společného. Ústav paměti národa ale věc hodnotí jinak a stojí si za tím, že premiér v demisi je ve svazcích pod krycím jménem Bureš vedený oprávněně. Instituce předložila soudu více než 220 důkazů o tom, proč tomu tak je.

Desítky žalob

S Ústavem paměti národa se ale nesoudí pouze český premiér v demisi. Jak deník SME píše, v minulosti instituci žalovalo několik desítek lidí. A soudy jim v mnoha případech dávaly za pravdu. Z asi čtyřiceti sporů žalobci vyhráli polovinu.

Tuto praxi ale změnilo rozhodnutí Ústavního soudu, který rozhodl, že Ústav paměti národa nenese odpovědnost za bezchybnost údajů ve svazcích StB. Instituce tak podle soudu není zodpovědná za evidenci, ani za zveřejňování svazků. Povinnost zveřejnit údaje jí totiž ukládá zákon.

Řada chyb

V kauze Andreje Babiše se objevila také řada chyb, pokračuje slovenský deník. Soudy například uznaly výpovědi bývalých příslušníků StB v Babišův prospěch. A to i přesto, že agenti nebyli zbaveni mlčenlivosti. Když na to Ústav paměti národa upozornil, Nejvyšší soud chybu napravil jen další chybou.

Andrej Babiš (v roce 2015)

Tytéž osoby totiž dodatečně mlčenlivosti zbavil a potvrdil předešlé verdikty namísto toho, aby po odstranění chyb případ vrátil k přezkoumání soudům nižší instance. Nejvyšší soud si navíc nevšiml, že za svazky StB není odpovědný Ústav paměti národa, ale ministerstvo vnitra.

A protože soud původně rozhodl týden před českými parlamentními volbami, Babiš to považoval za účelové. Krajský soud teď ale argumentoval stejně jako ústavní soudci, podle kterých měla být svědectví v Babišův prospěch řádně a zákonně zabezpečena, upozorňuje list SME.

Problém není ve spisu

Komentátor slovenského Denníku N Peter Morvay se ve svém článku rozsudkem v kauze Babiš zabývá z celospolečenského hlediska. Tvrdí, že Babišův problém není to, že byl agentem komunistické tajné služby, nýbrž to, že politik má údajně „estébáckou mentalitu“.

Morvay píše, že Babišovy hříchy z minulosti jsou nic proti tomu, co předseda hnutí ANO vytváří v současnosti. Rozhodnutím Nejvyššího soudu prý končí „snaha nebezpečného populisty zkreslovat osobní i společné dějiny“ Slováků a Čechů za pomoci soudů. Ještě důležitější roli by rozsudek hrál v případě, že by se jím nechaly inspirovat soudy české. Podobně jako kdysi na Slovensku se podle komentátora dodnes stává, že české soudy na základě pochybné logiky nařídí falšovat historické dokumenty instituci, která je má naopak povinnost zveřejňovat v autentické podobě.

Smazání nic neřeší

Na Slovensku to prý také vypadalo dlouho špatně. Pak se ale podle Morvaye našlo „několik slušných ústavních soudců“, kteří pochopili, že i když ve svazcích StB byly záměrné chyby, problém nevyřeší jejich vymazání. A rovněž uznali, že za tyto chyby nemůže Ústav paměti národa, ale osoby, které je skutečně udělaly – tedy pracovníci komunistických tajných služeb a jejich šéfové.

Pokud se někdo cítí být podvedený, musí žalovat podvodníky, myslí si komentátor Denníku N. Jako další přínos rozsudku o Andreji Babišovi vidí Morvay i to, že by mohl zabránit dalším agentům StB v lhaní před soudy s cílem pomoci dávným donašečům.

Hlavním problémem Babiše ale není to, že byl agentem StB a lhal o tom, zdůrazňuje Morvay. Jeho chybou je prý to, že lže neustále a s pomocí lží se mu také podařilo vyhrát volby. „Katastrofou pro Česko je skutečnost, že v jeho čele stojí muž, který má mentalitu a morálku komunistické tajné služby a její metody používá k získání nekontrolovatelné moci a oslabení demokracie. Nemluvě o tom, že velké části českých voličů morálka a metody StB nijak nevadí,“ zakončuje Morvay komentář v Denníku N.

autor: rer
Spustit audio