Slovenský tisk se zajímá o demonstrace proti Babišovi, do Prahy a Liberce vyslal reportéry

Slovenské Hospodárske noviny se na svém serveru rozepisují o demonstracích v Praze a dalších českých městech, na kterých lidé protestovali proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi z hnutí ANO. Deník ve svém titulku hlásá, že „v Praze protestovalo deset tisíc lidí, žádali odchod Babiše“.

Účastníci protestu podle listu skandovali hesla jako „Babiše do koše”, „Chceme slušnou vládu“ anebo „Bureš musí z vlády“. Hospodárske novinypřipomínají, že „Bureš“ je krycí jméno, pod kterým Babiše evidovala bývalá komunistická Státní bezpečnost (StB).

Petiční archy nad hlavami

Účastníci demonstrace podepisovali petici a pak zvedli nad hlavy symbolicky srolované petiční archy. Server doplňuje, že na závěr pražského protestu zazněla česká státní hymna, kterou zapěla operní zpěvačka Dagmar Pecková.

Portál mimo jiné reportuje i o srocení v severočeském Liberci, na kterém se podle něj sešlo několik set lidí. Stránky citují jednoho z tamních řečníků, podle jehož vyjádření premiér není schopný sestavit fungující demokratickou vládu s důvěrou. „Snaží se čistkami, které mají normalizační rozměr, vyčistit státní správu od nepohodlných osob. Takové praktiky nemají v demokratickém státě co dělat,“ zapsali si slova libereckého rétora reportéři slovenských Hospodárských novin.

autor: mam
Spustit audio