Soudci Babišovi zatrhli falšování dějin. U voličů mu to ale neuškodí, píší slovenští komentátoři

13. říjen 2017

Rozhodnutí slovenského Ústavního soudu zrušit dřívější rozhodnutí nižších soudních instancí, že Andrej Babiš je v archivech komunistické StB vedený neoprávněně, se věnuje řada slovenských deníků.

Komentátor slovenského Denníku N Peter Morvay píše, že soudci Babišovi „zatrhli falšování dějin“. Slovenský Ústavní soud je podle komentátora stěží možné považovat za ztělesnění spravedlnosti, protože prý šel až příliš často „na ruku“ vládám současného premiéra Roberta Fica i expremiéra Vladimíra Mečiara. Občas ale nejvyšší soudní instance na Slovensku příjemně překvapí, píše Morvay.

Dokumenty proti Babišovi

A upřesňuje, že má na mysli působení alespoň jednoho senátu, jedné kombinace ústavních soudců, za jejichž rozhodnutí se dle jeho názoru není potřeba stydět. Babiš, předseda hnutí ANO a údajný favorit českých parlamentních voleb, má prý smůlu, že narazil právě na tuto kombinaci strážců slovenské ústavy. Proto padl rozsudek, který je podle Morvaye v souladu s přirozeným citem pro spravedlnost, odborností i se zdravým rozumem.

Je tomu tak prý proto, že bývalí agenti StB nejsou zrovna důvěryhodní svědci ani tehdy, když o sobě zrovna tvrdí, že si vymýšleli. A jejich slovo určitě nemá větší váhu než množství navzájem se potvrzujících a provázaných dobových dokumentů, myslí si komentátor.

Zejména, když panuje shoda mezi historiky, kteří se zabývají tím, jak komunistická tajná služba fungovala a dokumentovala vlastní činnost. Tito odborníci se shodují, že předloženým spisům StB lze věřit alespoň v hlavním bodě: Babiš s StB vědomě spolupracoval, uvádí Morvay v Denníku N.

Andrej Babiš na sněmu ANO

Principiálně ještě důležitější je rozhodnutí Ústavního soudu, které by mělo ukončit údajně absurdní praxi žalob na slovenský Ústav paměti národa. Často ho žalují lidé, kteří tvrdí, že se v evidenci agentů StB ocitli neprávem. Nižší soudní instance jim často dávaly za pravdu a nařídily je vyjmout z evidence přesto, že to bylo v rozporu se zákonem o Ústavu paměti národa. Nemluvě o tom, že se to příčilo i obyčejné soudnosti, dočteme se v textu Petera Morvaye.

Mí voliči mi rozumějí

Komentátor slovenského deníku SME Peter Schutz píše, že Andrej Babiš má jasno. „Jaká náhoda, pár dní před volbami a slovenský Ústavní soud zničehonic rozhodl,“ cituje šéfa českého hnutí ANO.

Inu, z ničeho nic to nebylo, odpovídá na dálku slovenský komentátor bratislavskému rodákovi, který působí na české politické scéně. Schutz tvrdí, že verdikt Ústavního soudu bylo možné očekávat s velkou jistotou právě v říjnu. A to už od jara, kdy tehdy slovenská opozice označila politický útok na ředitele Ústavu paměti národa za snahu zabránit mu v podání ve věci Andreje Babiše tak, aby rozsudek nepadl „týden před českými volbami“.

Ale i po výroku Ústavního soudu prý lídr hnutí ANO může zůstat klidný, hodnotí situaci list SME. Pokud Babišova formace nedosáhne očekávaného výsledku a na posledních metrech před cílem se zasekne, tak mnohem větší význam, než jeho minulost budou mít dva jiné skandály. A to jednak údajný dotační podvod související s farmou Čapí hnízdo, ale také otázka takzvaných korunových dluhopisů, domnívá se komentátor Schutz.

Proti domněnce, že by lustrační záznam Andreje Babiše mohl něco znamenat, mluví i dosavadní historie hnutí ANO. Jeho věrní voliči prý znají údajný problém svého favorita nazpaměť a vyznačují se setrvačností ve svých preferencích i odolností proti jakýmkoliv skandálům. Babiš má i vlastní média, která podle slovenského deníku „nechápavým lidem“ správně vysvětlí i čerstvý výrok Ústavního soudu. Vždyť ne nadarmo politik řekl, že „si koupil noviny, aby psaly pravdu“, uzavírá citací Andreje Babiše svůj sloupek komentátor listu SME.

Nezákonná výpověď estébáků

Také redaktor slovenské Pravdy Dominik Hutko si ve svém článku pokládá otázku, jestli nejnovější soudní výrok Babiše „potopil“. A odpovídá si, že před českými parlamentními volbami, do kterých Babiš vstupuje jako favorit, mu slovenský Ústavní soud s očištěním jména od spolupráce s StB nepomohl.

Svazky StB

Hutko zmiňuje argumentaci ústavních soudců, kteří poukázali na pochybení nižších soudních instancí. U nich ve prospěch českého politika vypovídali bývalí příslušníci StB, kteří nebyli zbaveni mlčenlivosti. Podle slovenského ústavního tribunálu šlo o nezákonně získané důkazy.

Deník Pravda svůj článek uzavírá rekapitulací údajného působení Andreje Babiše v řadách StB. Podle dokumentů této organizace se měl stát v roce 1980 důvěrníkem tajné policie a o dva roky později i agentem pod krycím jménem Bureš. Podle archivních spisů byl zařazený na oddělení kontrašpionáže a ochrany československého zahraničního obchodu v Bratislavě.

Tato sekce prováděla především sledování zastupitelských organizací zahraničního obchodu ve slovenské metropoli a monitorovala činnost cizích rozvědek v oblasti československého zahraničního obchodu. Podle několika spisů měl Andrej Babiš plnit úkoly a poskytovat informace o osobách právě z prostředí zahraničního obchodu, shrnuje archivní informace, jejichž pravdivost Babiš odmítá a zpochybňuje je u soudu, Dominik Hutko z deníku Pravda.

autor: thk
Spustit audio