Spojené státy budou navzdory nesouhlasu Turecka vyzbrojovat syrské Kurdy

12. květen 2017

Spojené státy oznámily, že budou vyzbrojovat syrské Kurdy „jak bude potřeba“, aby jejich bojovníci mohli dobýt město Rakka, baštu Islámského státu v Sýrii, píše kurdský server ARA News. Washington se tak rozhodl navzdory ostrému nesouhlasu člena NATO Turecka, které Kurdy považuje za teroristy. Americký krok má urychlit ofenzivu.

Prezident Trump povolil dodávky v pondělí. Zbraně budou dostávat Syrské demokratické síly, jejichž převážnou část tvoří kurdské Lidové obranné jednotky (YPG). Spojené státy je považují za své partnery, nejúčinnější bojovníky v boji proti džihádistům a „jedinou bojovou sílu, která může Rakku v nejbližší budoucnosti úspěšně dobýt“.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes prohlásil: "Každá zbraň, jakou získají syrské kurdské milice YPG, představuje pro Turecko hrozbu." Turecký ministr zahraničí také podle agentury Reuters řekl, že v minulosti se zbraně dostaly k bojovníkům ze Strany kurdských pracujících, PKK, která je v Turecku zakázaná. Jak podotýká server ARA News, Bílý dům neuvedl, jaké zbraně Kurdům dodá, ale jiní představitelé naznačili, že půjde o minomety, automatické zbraně, munici a lehká obrněná vozidla, avšak nikoli tanky nebo rakety typu země–vzduch.

Ankara po Američanech požadovala, aby Kurdy z ofenzivy na Rakku úplně vynechali, ale Spojené státy to vyloučily. Operace se naopak nezúčastní Turci. Podle amerických zdrojů serveru ARA News obsahuje Trumpovo rozhodnutí pojistky, které mají Ankaru ujistit, že se americké zbraně nedostanou k tureckým Kurdům. Budou prý použity jen ke konkrétním účelům a po dobytí Rakky je Kurdové vrátí Američanům.

Počet incidentů klesl

Spojené státy také v posledních dnech potvrdily, že chrání syrské Kurdy před tureckými nálety. Mluvčí americké koalice v Sýrii John Dorrian uvedl, že od tureckého bombardování, které 25. dubna zabilo přes dvacet kurdských bojovníků, hlídkují koaliční síly v oblasti u syrsko-tureckých hranic, aby zabránily střetům. Ankara jen v dubnu bombardovala kurdské pozice 67krát, upozornily Lidové obranné jednotky a dodaly, že na útoky šestnáctkrát odpověděly zbraněmi.

Od chvíle, kdy se na hranicích rozmístili američtí vojáci, počet incidentů klesl a k opravdu závažnému nedošlo ani jednou. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se má 16. května setkat v Bílém domě s Donaldem Trumpem a Kurdové budou patřit k hlavním tématům schůzky, píše kurdský server ARA News.

autor: gzb
Spustit audio