Střední Itálii zasáhlo silné zemětřesení

Silné zemětřesení, které nad ránem postihlo střední Itálii, si vyžádalo řadu lidských životů. Počet obětí úřady stále zpřesňují. Mnoho lidí uvízlo pod troskami. Intenzivní záchranné práce začaly až s východem slunce, který odhalil chmurný obraz zkázy. Otřesy o síle 6,2 stupně ničily starobylé, a tudíž zranitelné, domy a zdevastovaly infrastrukturu.

„Více než polovina města je v troskách,“ svěřil se BBC v telefonickém rozhovoru Sergio Pirozzi, starosta Amatrice, ležícího v nejhůře postižené oblasti. „Některé domy se zhroutily během dvaceti vteřin. Následovaly sesuvy půdy, které zcela zablokovaly komunikace a ohrozily i stabilitu tamního mostu.“

Seismolog Andrea Tertulliani nevylučuje výskyt následných otřesů, jejichž intenzita by však neměla být tak devastující. Může však přijít i silnější úder. I proto, že epicentrum zemětřesení tentokrát leželo v relativně nehlubokém podloží. Italský premiér Matteo Renzi ujistil, že každé z míst postižených zemětřesením se dočká pomoci. Ve čtvrtek se chystá oblast navštívit.

Zemětřesení jako všudypřítomná hrozba

Předchozí velmi silné zemětřesení o síle 6,3 stupně udeřilo v roce 2009 také ve střední Itálii, v regionu Aquila. Vyžádalo si, kromě obrovských materiálních škod, i životy více než 300 lidí. Proč právě tato část Itálie čelí tak velkému riziku? Ptá se BBC.

Jak dodává, zemětřesení je pro obyvatele, žijící pod Apeninami už po tisíciletí, všudypřítomnou hrozbou. Během věků umíraly a přicházely o vše tisíce lidí při podobných živelních katastrofách, jako je ta, která teď zničila Amatrice a další lokality.

Itálii postihlo zemětřesení. Jedním ze zasažených měst je také Amatrice, kde se hodiny zastavily v době zemětřesení

Zemětřesení nelze s jistotou předvídat

Současná doba se všemi technologickými a vědeckými výdobytky našla na tyto hrozby odpověď v podobě výstavby odolnější infrastruktury, ale i ve zkvalitnění systému záchranných prací. Problém je v tom, že takové přírodní katastrofy se nikdy nedají s jistotou předvídat.

Seismologové dnes už dobře vědí, co je příčinnou těchto rizik. V oblasti Středomoří se střetávají africké a euroasijské tektonické vrstvy, ale když přijde například na specifika tohoto posledního zemětřesení, detaily jsou mnohem komplikovanější a je zhola nemožné je předpovědět. Bohužel, řada měst, jako je například Perugia či nešťastná Aquila, leží právě nad tímto zlomem, upozorňuje BBC.

autor: smi
Spustit audio