Studenti, kteří přežili střelbu na Floridě, proměnili svůj hněv v aktivismus

Řada amerických médií popisuje aktivity studentů, kteří chtějí dosáhnout zpřísnění pravidel pro držení zbraní. Veřejnoprávní rozhlasová stanice NPR na svém webu píše, že studenti, kteří přežili střelbu na floridské škole, přetavili svůj hněv v aktivismus. Server popisuje, jak vypadalo nedělní odpoledne u střední školy v Parklandu, kde k útoku minulý týden došlo.

„Nemám ani špetku pochybností o tom, že dosáhneme změny,“ řekl mimo jiné rozhlasovým reportérům jeden ze studentů Cameron Kasky. Předtím se rovněž zmínil o tom, že trpělivost studentů je u konce. Patří k těm, kdo přežili střelbu z minulé středy, při níž v jeho škole zemřelo 17 lidí.

Střílel devatenáctiletý Nicholas Cruz a to samonabíjecí útočnou puškou AR-15, kterou si dokázal legálně pořídit. Kasky a další mladí lidé z tragédií zasažené školy se teď snaží vytvořit nové celostátní hnutí. Na 24. března chystají velké shromáždění proti útokům střelců ve školách a protesty chtějí uspořádat také v dalších velkých městech Spojených států.

Život je víc než zbraně

Sedmnáctiletý student posledního ročníku školy Dylan Redshaw v rozhovoru pro NPR argumentuje slovy, že „lidské životy musí mít přednost před zbraněmi“. Jeho osmnáctiletá spolužačka Sophie Whitneyová říká, že ti, kdo přežili, mají zlomená srdce, ale že studenti nesmí zůstat stranou a dopustit, aby jejich 17 spolužáků zemřelo marně.

V parku nedaleko školy si floridští studenti zřídili tiskové centrum, jehož středem je místní piknikový stůl. Mladí lidé berou telefony médiím z celých Spojených států a také komunikují s občanskými aktivisty, kteří jim chtějí pomoci darem nebo dobrovolnickou službou. Autoři článku na webu NPR to považují za jiný typ aktivismu, než jakého byla Amerika svědky po dřívějších masových střelbách.

Chceme být jejich hlasem

Osmnáctiletý student Chris Grady poukazuje na to, co se v roce 2012 stalo na základní škole v Newtownu v Connecticutu. Děti, které se staly terčem tamního útoku, byly ještě příliš malé, a nemohly se tak vyjádřit proti tomu, co se stalo nebo to vlastně vůbec plně pochopit. „Chceme se stát nejen jejich hlasem, ale také hlasem každého studenta nebo učitele, kterého postihne podobný zbabělý čin,“ vysvětlil Grady novinářům.

Útok v Parklandu výrazně proměnil i sociální média. Brendan Duff, další zdejší středoškolák, pomáhá novému hnutí s kampaní v digitálních médiích. Žurnalistům řekl, že v reakci na útok přicházejí aktivistům i stovky zpráv za minutu. „Pomoci chtějí lidé z celých Spojených států. Sociální média jsou nejen nejlepší způsob, jak zasáhnout kohokoliv v této zemi, ale zejména pak naší generaci,” dodal student.

Aktivita je potřebná

Americký veřejnoprávní rozhlas také vyzpovídal matku Emmy Gonzalezové, nejznámější dívky, která přežila útok z minulé středy. O víkendu měl na sociálních sítích velký ohlas záznam řeči této mladé ženy na shromáždění proti zbraním ve Fort Lauderdale. „Pokud aktivně neuděláte nic, lidé budou dál umírat. Teď je čas začít něco dělat,” zněla její slova, za která Emma sklidila velký potlesk.

Cruz nejprve začal střílet před školní budovou. Pak vešel dovnitř, kde to dobře znal, a pálil po studentech i učitelích

Její matka připouští, že má o Emmu stále velký strach, její dcera tady v parku právě strávila s ostatními studenty celou noc. „Je to jako nechat vaše děti poprvé řídit,” uvedla žena s tím, že až do uplynulého týdne byla její největší obavou právě jízda dcery v autě. Dodává, že rodiče musí otevřít náruč a nechat dětem prostor k rozletu.

Podle NPR studenti vědí, že budou ohledně požadavků na přísnější zbraňovou legislativu čelit velkému politickému odporu. A to zejména ze strany americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA), ale také od republikánů, kteří si nepřejí, aby byla tato práva omezována. Podle další organizátorky studentského protestního hnutí Sophie Whitneyové ale jde o věc zdravého rozumu. „Proč by mělo být vaše právo na držení poloautomatu AR-15 důležitější, než právo kteréhokoliv dítěte cítit se bezpečně?,“ táže se aktivistka.

Hlídání duševního zdraví

Rozzlobený Dylan Redshaw pak upozorňuje, že se spolužáky nevolají po úplném zákazu zbraní. Chtějí ale, aby jejich držení bylo omezeno věkem a aby vznikla kvalitní a dobře dostupná zařízení pro péči o lidi s duševními poruchami. Žádají také, aby byli přísněji kontrolováni ti, kdo si chtějí zbraně pořídit. Rozhlasové stanice poukazem na výroky studentů a absolventů uvádí, že těmto lidem nejde jen o shromáždění a přítomnost na sociálních sítích. Řada středoškoláků totiž bude plnoletá v době listopadových voleb do Kongresu. Jedna z organizátorek protestu řekla, že „volit půjde každý“.

Mnohá americká i světová média si v této souvislosti všímají vyjádření Bílého domu o tom, že Donald Trump prý podporuje snahy o zlepšení federálního systému prověřování zájemců o koupi zbraní.

Televize CNN na svých stránkách uvádí, že prezident už mluvil s texaským republikánem Johnem Cornynem o návrhu, který tento zákonodárce vypracoval spolu se senátorem z Connecticutu Chrisem Murphym. Norma usiluje o to, aby se při prověrkách kupců zbraní více zohledňovaly zprávy o trestných činech a přestupcích, které reportují federální i lokální úřady. Sněmovnou reprezentantů tento návrh prošel v prosinci spolu s dalšími normami, Senátem zatím nepostupuje.

Nedokonalá kontrola

Kongresmani návrh podali po střelbě v texaském kostele, kde v listopadu ozbrojený muž zabil 26 lidí, připomíná CNN. Střelec byl přitom předtím vězněn kvůli domácímu násilí. V minulosti sloužil v americkém letectvu, to ale patřičnou zprávu nedokázalo předat do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní (NICS). Informace by přitom muži znemožnila legálně získat zbraně, které k masové vraždě následně použil.

Zbraně, ilustrační foto

V případě přijetí zákona by federální i lokální úřady musely zprávy o kriminalitě do kontrolního systému posílat povinně. Pokud by tak neudělaly, jejich vedoucí činitelé by ztratili nárok na odměny. Podle americké ústavy nemůže federální vláda úřady jednotlivých amerických států k ničemu nutit, může je ale motivovat právě finančními stimuly.

CNN připomíná, že Sněmovna reprezentantů v prosinci přijala jiný zákon, který naopak v některých ohledech pravidla pro držení zbraní uvolňuje. Těm, kdo mají zbrojní pas, umožňuje se zbraní volně cestovat do dalších amerických států, což je prioritou Národní asociace držitelů zbraní. Tento návrh byl později v Senátu sloučen do jedné velké legislativy, která obsahuje i normu na posílení kontrolní systému. To může snahu o zlepšení prověrek zkomplikovat, konstatuje závěrem CNN.

autor: mam
Spustit audio