Svět je stabilnější, než by se zdálo

17. květen 2017

Časopis Economist zveřejnil nový žebříček hodnocení stability zemí ve světě. V titulku čteme, že svět je stabilnější, než se zdá ze zpráv médií. Jako méně stabilní, se ale jeví regiony, kde bychom to nečekali. Rok 2016 znamenal na mezinárodní scéně porážku liberalismu. Economist to dokládá poukazy na to, že Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie, Donald Trump se stal americkým prezidentem a že přitvrdily autoritářské tendence v Číně, Rusku a Turecku. Severní Korea posílila své jaderné ambice i přes snahy ji od toho odradit. V Sýrii, Jižním Súdánu a Jemenu pokračovaly krvavé války. Zdálo by se tedy, že loni stability ve světě ubylo.

Economist však dodává, že nový index, který měří úroveň stability ve světě, takový trend nepotvrzuje. Jde o hodnocení, které zveřejnil americký nezávislý think-tank Fund for Peace. Od roku 2005 hodnotil stabilitu 178 zemí světa podle tří různých kritérií. Jeho analytici pročetli články z deseti tisíc anglickojazyčných zdrojů a zjišťovali z nich, zda se v těchto zemích nevyskytují prvky nestability, od sesuvů půdy až po lidi vyhnané z domovů.

Druhým zdrojem informací byly statistiky získané od mezinárodních organizací, jako jsou Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond. A třetím kritériem bylo vlastní expertní hodnocení, kontrola toho, zda výsledky té které země odpovídají reálným předpokladům. Sto různých parametrů, které organizace Fund for Peace hodnotila, se promítlo do dvanácti indikátorů nestability. K nim patří třeba i stížnosti skupin obyvatel dané země nebo kvalita veřejných služeb. Výsledkem bylo jedno číslo pro každou zemi, míra nestability se pohybovala na škále od nuly do 120.

Finsko na vrcholu

Výsledek byl podle týdeníku Economist překvapivý. Nejstabilnější zemí na světě je Finsko, a naopak tou nejméně stabilní Jižní Súdán. Když své skóre za loňský rok vztáhli autoři žebříčku k počtu obyvatel, celosvětově míra stability oproti roku 2015 moc neklesla. V regionálním měřítku však ano. Větší stabilita je patrná v Asii a Evropské unii, zhoršila se ale situace v Jižní Americe a subsaharské Africe. Volby, které polarizovaly společnost ve Spojených státech, USA snížily skóre o 1,6 bodu.

Economist píše, že index může posloužit jako signál, který s předstihem varuje před možností konfliktu ve světě. Rozhodující je spíše to, jak se mění meziročně, než jak se liší míra stability jednotlivých států. Týdeník poukazuje na dvakrát rychlejší zhoršení výsledku Brazílie oproti Venezuele, i když Brazílie vycházela z lepších čísel. A také na pokles Jihoafrické republiky o 2,4 bodu. Podle vyjádření ředitele organizace Fund for Peace, který žebříček zveřejnil, by tato země dopadla ještě hůř, kdyby nezlepšila úroveň svých institucí. Obavy podle Economistu vzbuzuje také Etiopie, kterou dřív experti na rozvojovou problematiku dlouhodobě chválili. Sucho tam vyvolává spory o přístup na pastviny.

autor: mam
Spustit audio