Svět se před Trumpovým nástupem utápí v nejistotě

S nástupem éry Donalda Trumpa zachvátila svět nejistota. Němci se zlobí, Číňané jsou bez sebe vzteky, představitelé NATO znervózněli a evropští politici jsou nanejvýš znepokojení, píše list New York Times.

Trumpovy často rozporuplné výroky vystupňovaly napětí s Čínou a rozhněvaly spojence i instituce, které kritizují vedoucí postavení Ameriky na Západě. Nikdo netuší, kam vlastně Trump směřuje. Jasné je pouze to, že nekritizuje Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina a že je nadšeným obdivovatelem brexitu a nezávislé Británie. Aspoň prozatím.

Snad jedinou Trumpovou předvídatelnou vlastností je jeho nepředvídatelnost. Svět si už zvykl na jeho provokativní vzkazy na Twitteru, ale netuší, zda představují obrysy jeho nové politiky nebo jen osobní soudy a přechodné rozmary. Trump prohlásil, že Evropská unie je nástroj zájmů Německa, kritizoval kancléřku Merkelovou za její postoj k uprchlíkům, označil Severoatlantickou alianci za „zastaralou“ a zpochybnil politiku jedné Číny, která považuje Tchaj-wan za neoddělitelnou součást země.

Trump svou kritikou Merkelové pomohl evropským populistickým stranám a přiměl čínský státní deník China Daily k varování, že nastupující prezident si „hraje s ohněm“. Evropu čeká důležitý politický rok, který může hodně změnit. Volby ve Francii, Německu a Nizozemsku mohou vyhrát ultrapravicové strany, které by destabilizovaly Evropskou unii, a mnoho Evropanů proto považuje Trumpovy výroky za škodlivé, upozorňuje deník New York Times.

Obama na poslední chvíli ujistil Pobaltí

Estonsko a Litva tento týden spěšně posílily vojenské vztahy se Spojenými státy a ještě před Trumpovým nástupem s nimi podepsaly obrannou smlouvu, která povoluje přítomnost amerických vojáků, dodává server stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda. Lotyšsko uzavřelo stejnou dohodu minulý týden. Dokumenty usnadňují rozmístění Američanů a umožňují společná vojenská cvičení a výcvik.

Do Česka přijel americký konvoj. Projíždí tudy na cvičení do Pobaltí

Pobaltské země velmi znepokojil Trumpův výrok o zastaralosti NATO. Po ruské anexi Krymu a agresi na Ukrajině mají strach, aby se i ony nestaly obětí expanze Moskvy.

Podle analytiků byl podpis o vojenské spolupráci s dosluhující vládou Baracka Obamy záměrný, aby Trump nemohl dohodu „odložit na dno politické agendy“, uvádí Rádio Svobodná Evropa.

Nejistotu zažívají i američtí spojenci v Asii, dodává portál Asia Times. Japonsko a Austrálie se už před dvěma lety rozhodly posílit námořní vojenskou spolupráci se Spojenými státy a společně hlídkovat v regionálních vodách. Teď ale nevědí, co z jejich plánů zbude. Ve vzduchu visí i osud Transpacifického partnerství, o kterém Trump prohlásil, že od něj odstoupí. Japonsko má obavy, co bude Trumpův nástup znamenat pro regionální bezpečnost. Jestli se z oblasti stáhne Amerika, zaujme její místo Čína se svou rostoucí agresivitou v otázce sporných ostrovů v Jihočínském moři.

Něco za něco

Panarabský deník Ašark al-Awsat se sídlem v Londýně soudí, že Trumpova zahraniční politika vůči arabskému regionu bude spočívat na třech osách – na jeho hluboké víře v možnou spolupráci s Ruskem, na boji proti radikálnímu islámu a na snížení íránského vlivu v oblasti.

Podle serveru Trumpovi volal irácký premiér Hajdar Abádí, aby se ujistil, že Amerika bude dál partnerem Iráku v bitvě o Mosul. Trump ho prý ubezpečil, že ano, a to jak logisticky, tak ekonomicky. Pomoc však bez dalších podrobností podmínil tím, že Irák nastolí politiku nezávislou na Íránu. Washington zkrátka nebude nikomu pomáhat, aniž by za to nic nezískal.

Logo

Hajdar Abádí není jediný, kdo čeká na upřesnění Trumpovy strategie. I syrský prezident Bašár Asad přemýšlí, co mu přinese případná Trumpova spolupráce s Ruskem v boji proti terorismu. Čeká i Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Čínský prezident je připraven na všechny možnosti a německé kancléřce Angele Merkelové dělá starosti Trumpův hrozící protekcionismus.

Rusko požaduje zrušení sankcí

Plná očekávání je i Rada pro spolupráci arabských států v Perském zálivu, která doufá, že Trump změní politiku vůči Íránu. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zase doufá, že Trump nepřestěhuje americké velvyslanectví z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma, jak sliboval v předvolební kampani. Trumpovo funkční období bude zkrátka vzrušující a plné strohých prohlášení, tweetů a bouří, soudí Ašark al-Awsat.

Rusku Trump těsně před svou inaugurací navrhl, aby obě země omezily jaderné arzenály a Spojené státy na oplátku zmírnily protiruské sankce. V Kremlu však jeho nabídka nadšení nevzbudila, dodává ruský deník Moscow Times. Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci prohlásil, že Rusko nebude diskutovat o omezení svého zbrojního arzenálu výměnou za zmírnění sankcí.

Podle Rjabkova sankce nejsou tématem k dialogu, protože byly „uměle vymyšlené“ a uvalené na Rusko „protizákonně“. Moskva je však podle něj ochotná s Trumpem jednat o jaderných zbraních samostatně. Rjabkov ale zdůraznil, že jakékoli případné ústupky budou spojeny s bezpečnostními obavami a dalšími zájmy.

autor: gzb
Spustit audio