Talibanu zbraně nedodáváme, odmítá Rusko obvinění. Videa CNN prý nic nedokazují

28. červenec 2017

Americká televize CNN odvysílala dva videozáznamy, na kterých údajní členové Talibanu ukazují zbraně. Ozbrojenci tvrdí, že výzbroj pochází z ruských vládních zdrojů.

Jak CNN uvádí, radikálové na záběrech jsou členy dvou samostatných skupin Talibanu, z nichž každá působí v jiné části Afghánistánu, jedna na severu, druhá na západě.

Na záběrech je vidět různé typy pušek, samopaly kalašnikov a kulomety. Podle expertů ale není možné zcela přesně identifikovat jejich původ. Nejedná se tedy o důkaz, že Rusko afghánské radikály skutečně vyzbrojuje, píše server CNN.

Na zprávu, kterou od americké televize převzala jiná světová média, reagovalo ruské ministerstvo zahraničí. O jeho vyjádření informuje ruská agentura TASS. Moskva označuje obvinění z vyzbrojování afghánského Talibanu za neopodstatněné.

„Videozáznam, na němž jsou vidět staré střelné zbraně, jejichž původ není možné zjistit, se sotva může brát vážně. Nemají pečeť výrobce a sériová čísla jsou vymazána. Navíc jde o standardní zbraně,“ cituje vyjádření ruského ministerstva zahraničí ruská agentura TASS.

„Jak víme, takové vzorky byly vyrobeny nejen v Rusku, ale i v jiných zemích. Zejména ve východní Evropě, odkud je Američané dovážejí do Afghánistánu v masovém měřítku od začátku roku 2000,“ dodává ruské ministerstvo zahraničí.

Nemáte důkazy

Logo

Resort ve svém vyjádření připomněl, že Taliban použil při nedávném útoku na základnu afghánské armády v provincii Hílmand americká obrněná vozidla.

„Jaké závěry lze vyvodit na základě těchto informací pomocí logiky CNN?“ ptá se ve své tiskové zprávě ruské ministerstvo zahraničí. A konstatuje, že „v současnosti ani afghánské úřady, ani velení kontingentů Spojených států a Severoatlantické aliance v Afghánistánu neposkytly důkazy potvrzující spekulace“ o vyzbrojování Talibanu Ruskem.

„Opět zdůrazňujeme: Rusko nepodporuje hnutí Taliban a kontakty s Talibanem se udržují výhradně s cílem zajistit bezpečnost ruských občanů v Afghánistánu a motivovat tuto skupinu, aby se připojila k procesu národního usmíření,“ cituje TASS ruské ministerstvo zahraničí.

Američané už letos v dubnu tvrdili, že Rusko poskytuje zbraně Talibanu. Řekl to i vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu generál John Nicholson, ačkoli podrobnosti neposkytl, připomíná na svém webu CNN.

Nejmenovaný představitel americké armády s odvoláním na zpravodajské informace, novinářům řekl, že Rusko dodává Talibanu kulomety a jiné středně těžké zbraně. Taliban prý tyto zbraně používá ve třech afghánských provinciích: Hílmand, Kandahár a Uruzgán, doplňuje server katarské televize Al-Džazíra.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.