Šok pro papeže i katolíky. Třetí muž církve čelí obvinění z pedofilie

29. červen 2017

Australská policie obvinila vatikánského pokladníka a zároveň třetího muže v katolické hierarchii ze sexuálního zneužívání. Kardinál George Pell obvinění rezolutně popírá. Rozepisuje se o tom server BBC. Policie v Pellově rodném státě Victoria uvedla, že obvinění, která vzneslo několik lidí, se týkají činů ze sedmdesátých let. Pell byl v té době arcibiskupem Melbourne a Sydney.

Podrobnosti o trestných činech, z nichž je kardinál obviněn, policie neuvedla. O jejich případném zveřejnění by měl příští týden rozhodnout melbournský soud. Pell už léta ale čelil výtkám, že postupoval nesprávně při řešení obdobných obvinění proti jiným duchovním. Před soudem v Melbourne by měl kardinál stanout už 18. července.

Australský dopisovatel BBC Hywel Griffith v analýze připomíná, že Pell není jen nejvyšším klerikem v Austrálii, ale i v celém katolickém světě, který v síti obvinění uvízl. Poslední dvě dekády byl přitom jednou z hlavních postav vnitrocírkevní debaty o homosexualitě, onemocnění AIDS a výzkumu kmenových buněk. Měl také na starosti oficiální postoj australské církve k vyšetřování údajných pedofilních skandálů.

Šokující skutečnosti

„Když loni prostřednictvím videokonference svědčil v případu některých obvinění, mnozí postižení to považovali za natolik významné, že se vydali do Říma, aby vše viděli na vlastní oči,“ píše server BBC.

„Fakt, že byl nyní obviněn právě on, je extrémně závažný. Kardinál se hodlá co nejdříve vrátit do Austrálie. Tam může počítat s tím, že jeho výpověď nebude sledovat jen tisk, ale i katoličtí věřící z celého světa,“ píše server BBC.

Obvinění je závažné

Podle agentury AP jsou obvinění těžkou ranou pro papeže Františka, který sliboval nulovou toleranci vůči pedofilním kněžím, ale s tažením příliš neuspěl. Královská vyšetřovací komise přitom prý odhalila mezi australskými preláty šokující míru zneužívání dětí.

„Pokud pontifik Pella i během vyšetřování ponechá v úřadu, vrhne to na Vatikán velmi negativní světlo. V roce 2014 papež získal na svou stranu některé oběti zneužívání. Dal jim naději, že se věci pohnou dopředu. S tím může být teď konec,“ uzavírá komentář agentura AP.

autor: rma
Spustit audio