Tři týdny před volbami se v Americe čile hlasuje

20. říjen 2016

„Americký volební systém má jistě k dokonalosti daleko," čteme na serveru amerického listu New York Times. Voliči se například musejí registrovat předem, aby jednotlivé státy věděly, kolik jich vůbec může hlasovat. I v tomto procesu je však situace jiná než při předchozím hlasování.

Přečtěte si originální článek listu The New York Times

Republikáni ztrácejí

Demokratická strana zaznamenává rekordní počet registrací voličů a zájem o předčasné nebo korespondenční hlasování. Ve státech, kde mívali tradičně náskok republikáni, je demokraté dohánějí. Tam, kde demokraté ztrácejí, pak republikáni přicházejí o voliče ještě rychleji, uvádí americký deník.

A dochází k názoru, že o tom, kdo nakonec zasedne v Bílém domě, by se mohlo rozhodnout ještě předtím, než se 8. listopadu otevřou volební místnosti. V zemi totiž už čile probíhá korespondenční hlasování. Letos této možnosti využívá rekordní počet občanů. Jsou to přitom především voliči Demokratické strany, jichž je například na Floridě či v Severní Karolíně více, než tomu bylo před čtyřmi lety.

Kdo může rozhodnout?

„Jsme si jistí, že v těchto volbách odevzdá svůj hlas více voličů, než tomu bylo kdy jindy v historii," tvrdí jeden z manažerů kampaně Hillary Clintonové Robby Mook. Ten je podle listu přesvědčen, že v klíčových státech může být de facto rozhodnuto ještě před otevřením volebních místností.

Podle zdrojů z volebního štábu Clintonové dosáhl podíl registračních žádostí v tradičně nejvyrovnanějších státech čtyřiceti procent. Pokud se republikánští voliči neprobudí, může Donald Trump prohrou na Floridě ztratit veškeré šance na místo v Oválné pracovně Bílého domu. „Jsme doslova na vrcholu registrací voličů pro naši kampaň," říká v rozhovoru pro New York Times Mook, který registruje zvýšený zájem hlavně mezi Hispánci.

Změna preferencí v Severní Karolíně?

Významný úspěch slaví demokraté v Severní Karolíně, kde v roce 2012 získal republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney na začátku hlasování před Barackem Obamou značný náskok. Nyní tu počet registrací voličů Demokratické strany stoupá, kdežto republikáni zaznamenávají pokles.

Deník New York Times připomíná, že v předčasném a korespondenčním hlasování dosud získávali převahu tradičně republikáni. Podle televize CNN svůj hlas touto formou odevzdalo už před prvním televizním duelem Clintonové a Trumpa 450 tisíc Američanů.

autor: smi
Spustit audio