Trump údajně věří v „utajené zločiny levicových radikálů“

Podle deníku New York Times si prezident výrokem o násilnostech všech zúčastněných stran chtěl udržet bělošské voliče, podle jiných mu reakce našeptával jeho hlavní stratég Steve Bannon. „Existuje ale ještě jedno vysvětlení. A je to názor, který je na pravicových serverech prakticky všudypřítomný a prezidentovo myšlení velmi zaměstnává,“ vysvětluje deník.

Podle tohoto pohledu Spojeným státům reálně hrozí spíše radikální levice. Ta se dopouští násilností v ulicích pravidelně, zlovolná média ale o jejích zločinech mlčí a uměle zveličují nebezpečí spojené s rasismem bílých radikálů.

Výčitky médiím

„Mezi mnoha republikány je tento pohled na levici coby anarchistickou sílu zla velmi aktuální. Médiím vytýkají zaujatost a politickou korektnost. Prezident proto odmítá obvinit údajně „zanedbatelnou“ skupinu radikálů, když přece jejich odpůrci páchají tolik zla,“ píše list New York Times a dodává:

Extremistické servery jsou dnes zajedno: události v Charottesville zplodila liberální média, zatímco výstřelky levicových radikálů okázale ignorují. Vypočítávají přitom dlouhý seznam prohřešků: divadelní hru, v níž zavražděný Julius Caesar až příliš připomínal Donalda Trumpa, anebo pokus o vraždu republikána ze sněmovny reprezentantů Steva Scaliseho.

„Stoupenci těchto názorů se v zásadě shodnou, že sobotní zavraždění demonstrantky dvacetiletým rasistou je na stejné úrovni jako rozbíjení oken, aut a házení Molotovových koktejlů,“ píše deník New York Times.

Nejde o statistiky

Problém je podle listu v tom, že statistiky politicky motivovaných násilností mluví jinou řečí. Mezi lety 2007 až 2016 bylo ve Spojených státech podle ověřených dat spácháno z politických důvodů 372 vražd. Asi 74 procent těchto případů domácího extremismu připadá na pravicové radikály, 24 procent zločinů spáchali islámští teroristé a jen zlomek jde na vrub levicových skupin.

Konzervativní magazín Commentary však upozornil, že v rozhořčené politické debatě přestává jít o statistiky. Politici získávají dojmy z celkové politické debaty, a ta je skutečně proti pravičákům zaměřena. „Skutečný počet zločinů spáchaných různými stranami radikálního spektra ale překvapivě nikdo nepovažuje za argument,“ tvrdí americký měsíčník Commentary.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.