Trump udržuje Ameriku v napětí: „Zcela popřel staletí panující systém demokratického a klidného předávání moci."

20. říjen 2016

Třetí a poslední debata uchazečů o křeslo amerického prezidenta, která se tentokrát odehrávala v Las Vegas, se očekávala s velkým napětím. Potvrdí se pozice demokratické kandidátky Hillary Clintonové, která si necelé tři týdny před volbami udržuje celkem solidní náskok před Donaldem Trumpem? Anebo se republikánskému kandidátovi podaří pro něj nepříznivý trend zvrátit?“ ptala se média před duelem. Dnešní výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravila Jana Šmídová.

Přijetí výsledku? Nejisté

Poslední duel, jak uvádí agentura Reuters, začal v nezvykle klidném duchu. Ale v závěru debaty přišel Trump s bezprecedentním vyjádřením, když prohlásil, že bude udržovat Ameriku „v napětí" a ještě si rozmyslí, zda přijme výsledek listopadových prezidentských voleb. Tato jeho slova považují komentátoři za klíčový moment celého duelu. „Trump zcela popřel staletí panující systém demokratického a klidného předávání moci,“ myslí si komentátor britského deníku Guardian. Clintonová označila vyjádření svého protivníka za „děsivé."

Téma údajné manipulace otevřel Trump několikrát, v této souvislosti mluvil nejen o volbách, ale i o podle něj podvodné kampani kandidátky demokratů či o hodně přetřásané činnosti nadace manželů Clintonových. „Trump mluví o podvodech vždy, když prohrává,“ odbyla ho Clintonová.

Ruská klika v Bílém domě?

Uchazeči o Bílý dům se přeli i to, zda Rusko ovlivňuje průběh voleb. Podle Trumpa o tom neexistuje žádný důkaz. Pokud by tomu ale tak bylo, tak by prý vměšování Moskvy i dalších zemí odsoudil. Ruského prezidenta Vladimira Putina pak Trump označil za silného vůdce, který Clintonovou častokrát přechytračil. Clintonová naproti tomu varovala, že Kreml si přeje, aby v Bílém domě zasedla „ruská loutka“.

Zavřete hranice!

Vyhrocená byla i diskuse o přistěhovalectví. Clintonová podle Trumpa hodlá otevřít hranice, přes které budou do země proudit kriminálníci i drogy. Clintonová kritizovala Trumpův plán vyhostit nelegální přistěhovalce, protože by to znamenalo masivní nasazení bezpečnostních složek. Přistěhovalce bez dokladů, kteří už ve Spojených státech pracují, pak označila za ekonomický přínos.

Oba kandidáti se neshodli ani v otázce obranné politiky. Trump totiž odmítá, aby USA platily obranu bohatým zemím, jako jsou Japonsko, Saúdská Arábie či Německo. Škrty v této oblasti podle Trumpa uvolní finance na podporu americké ekonomiky. Tu chce Trump povzbudit i rozsáhlým snížením daní.

Co bude dál?

Podle amerických, ale i světových médií se Trump už teď smiřuje s nejistou pozicí a bude před volbami (a hlavně po nich, pokud prohraje) tvrdit, že hlasování bylo zmanipulované. Už teď učinil z tohoto nařčení hlavní munici pro finále boje o Bílý dům. „Volby jsou úplně zmanipulované lživými a skutečnost zkreslujícími médii, která evidentně podporují nečestnou a zkorumpovanou Hillary,“ prohlásil Trump a dodal: „Samozřejmě, že jsou a budou velké volební podvody před dnem voleb i v jejich průběhu.“ Trumpovy výroky dlouho mírnil jeho kandidát na viceprezidenta, guvernér státu Indiana Mike Pence. „Výsledky voleb jednoznačně přijmeme,“ ujišťoval ještě v neděli. Pak ale obrátil: „Hodně se mluví o zmanipulovaných volbách. Nemám pochybnosti, že se je média snaží ovlivnit svým neobjektivním pohledem ve prospěch Hillary Clintonové,“ řekl republikánský kandidát na viceprezidenta v pondělí na jednom z předvolebních mítinků.

Obamův direkt

Do debaty se vložil i dosluhující prezident Barack Obama. Trump by podle něj měl přestat s bědováním nad údajně zmanipulovanými volbami. „Nikdy v životě jsem neviděl prezidentského kandidáta, který diskredituje volební proces ještě před hlasováním. Trump by měl přestat skuhrat a měl by se snažit opatřit si nějaké hlasy," cituje prezidenta Baracka Obamu americká televize CNN.

autoři: smi , Martin Ocknecht
Spustit audio