Trump začne hned po nástupu do funkce realizovat předvolební sliby. Mezi nimi i mexickou zeď

Pátek 20. ledna byl posledním dnem osmiletého prezidentského období Baracka Obamy a začátkem mandátu Donalda Trumpa. Ten před svou inaugurací slíbil, že Ameriku sjednotí a udělá z ní „zemi, která je skvělá pro všechny“, píše server BBC.

Trump se také zavázal, že lidem vrátí pracovní místa a posílí armádu a hranice. „Uděláme věci, které nikdo pro tuto zemi neudělal už několik desetiletí,“ prohlásil Trump.

Ne každý mu ale věří. Například maďarsko-americký miliardář George Soros Trumpa na Světovém ekonomickém fóru v Davosu označil za „hochštaplera a potenciálního diktátora“.

Rušení a změny obchodních dohod

Trump se hned první den v úřadu chystá podepsat řadu exekutivních kroků, které nepodléhají schválení Kongresu, uvádí agentura Reuters. Podle ní půjde o příkaz k vybudování zdi na mexických hranicích, o omezení vstupu ilegálních přistěhovalců z Latinské Ameriky a přehodnocení některých opatření Baracka Obamy, potvrdil Trumpův mluvčí Sean Spicer.

Už v sobotu nový prezident navštíví ústředí zpravodajské služby CIA, kterou ostře kritizoval za její závěr, že Rusko ovlivnilo jeho zvolení. V nejbližších dnech zváží přes dvě stě eventuálních exekutivních příkazů týkajících se zdravotnictví, klimatické politiky, energetiky a dalších otázek.

Spicer také potvrdil, že Trump hodlá odstoupit od vícestranné dohody o Transpacifickém partnerství (TPP) a znovu projednat Severoamerickou dohodu o volném obchodu s Kanadou a Mexikem. Podobnou revizi strategie svého předchůdce provedli po nástupu do úřadu i jiní prezidenti, včetně Obamy, vysvětluje agentura Reuters.

autor: gzb
Spustit audio