Trumponožka a noční motýlek. Účes nového amerického prezidenta inspiruje biology

Maličká můra s rozpětím křídel o délce devíti milimetrů se stala prvním živočišným druhem, který byl pojmenován po novém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, píše vědecký server Live Science.

Neopalpa donaldtrumpi dostala jméno z popudu kanadského evolučního biologa Vazricka Nazariho proto, že má na hlavě žlutobílé chmýří, jehož tvar se nápadně podobá Trumpově účesu. Noční motýlek obývá oblast Jižní Kalifornie a mexického státu Baja California. Jeho domovské území však možná rozdělí Trumpova plánovaná zeď proti přistěhovalcům.

Obama má svého pavouka

Nazari můru objevil v Bohartově muzeu entomologie v Kalifornii, kde prozkoumal sedm vzorků tohoto nového druhu. Neopalpa donaldtrumpi je prvním, který získal po novém prezidentovi odborné latinské jméno, ale neoficiálních nositelů je víc. Už loni v září jeho účes přiměl obyvatele peruánské Amazonie, aby přejmenovali místní stonožku, která je hustě porostlá jakousi oranžovo-žlutou srstí, na „trumponožku“, píše Live Science.

Britský list Daily Mail také zveřejnil fotografii bažanta ze safari parku v čínském Chang-čou, který vypadá, že má na hlavě Trumpův účes. I prezident Obama inspiroval vědce, aby po něm pojmenovávali živočišné a rostlinné druhy.

Jeho jméno jich nese devět, včetně jednoho korálového útesu na Obamových rodných Havajských ostrovech, dále pavouka, lišejníku a vyhynulé zubaté ještěrky, které se začalo říkat Obamadon. Všechny tyto druhy však dostaly Obamovo jméno na počest prezidenta, nikoli kvůli jeho vzhledu.

Detail můry Neopalpa donaldtrumpi pojmenovaná po Donaldu Trumpovi
autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.