Turisté, nebo studenti? Nejasný status rodičů americké první dámy může ovlivnit debatu o imigrační reformě

Zatímco zákonodárci amerického Kongresu diskutují o přepracování přistěhovaleckých zákonů, uživatelé sociálních médií poukazují na nejasnosti okolo právního statusu Melaniiných rodičů. Bílý dům odmítá dát jasnou odpověď. Deník Washington Post ale sestavil seznam možností.

Debatu rozvířil příspěvek, podle kterého Melania – tehdy ještě Knavsová – ve Spojených státech zůstala po vypršení platnosti jejího víza a že si později vzala Donalda Trumpa kvůli americkému občanství. Melania pochází ze Slovinska, za Trumpa se provdala v roce 2005. Washington Post podotýká, že tvrzení na Twitteru je mylné. Neexistují žádné důkazy o tom, že by Melania sňatkem chtěla získat občanství.

Porušila Trumpová pravidla?

Trumpová v roce 2016 zveřejnila dopis od svého imigračního právníka. V textu stojí, že zelenou kartu nezískala prostřednictvím sňatku. „Trumpová v roce 2000 zažádala o zelenou kartu jako talentovaná modelka a 19. března 2001 byla vpuštěna do Spojených států jako člověk s trvalým pobytem,” píše v dopise právník Michael J. Wildes. „Na základě této časové přímky získala paní Trumpová nárok na občanství v roce 2006, po pěti letech trvalého pobytu,” cituje ze sdělení Washington Post.

Vyšetřování agentury AP zveřejněné před prezidentskými volbami v listopadu 2016 odhalilo, že Trumpová vykonávala placenou práci předtím, než k tomu získala povolení. Její vízum jí v té době umožňovalo pobývat ve Spojených státech a práci hledat, ale ne ji vykonávat. Právník Wildes pro AP uvedl, že „dokumenty neodpovídají jeho záznamům, včetně příslušných razítek v pasu”, ale neřekl nic dalšího. Trumpova kampaň tehdy odmítla situaci komentovat.

Melaniin otec Viktor Knavs byl členem jugoslávské komunistické strany a pracoval jako šofér pro starostu svého rodného města Sevnica. Nakonec se stal úspěšným prodejcem aut. Narodil se v roce 1944, je tedy o dva roky starší než prezident Trump. Matka Amalija Knavsová pracovala v textilní továrně. V současnosti jsou oba údajně v důchodu. Podle různých mediálních zpráv už žijí manželé Knavsovi ve Spojených státech přinejmenším rok, píše Washington Post.

Když se Melania přestěhovala do Bílého domu, začaly se objevovat zprávy, že v prezidentském sídle žijí i její rodiče. Podle jiných zdrojů pobývají Knavsovi střídavě v Bílém domě, resortu Mar-a-Lago, v Trump Tower na Manhattanu a rezidenci v Bedminsteru ve státě New Jersey. Údajně pomáhají s péčí o prezidentova jedenáctiletého syna Barrona. Bílý dům odmítá imigrační status Melaniiných rodičů komentovat se zdůvodněním, že Knavsovi žijí soukromý život a nejsou součástí administrativy.

Trump Tower v New Yorku

Turisté, nebo studenti?

Podle expertů na imigrační právo existují čtyři možnosti, z čehož dvě by mohly mít politický dopad a dvě jsou relativně neškodné. Jednou je varianta, že získali trvalý pobyt, protože jsou rodiči americké občanky. Nový návrh Trumpovy administrativy přitom počítá s omezením víz pro rodinné příslušníky občanů s cílem ukončit takzvanou řetězovou migraci. Pokud se rodiče první dámy vydali právní cestou, kterou se prezident nyní chystá eliminovat, záležitost by mohla získat politický náboj.

Další možností je, že do Spojených států přicestovali na turistická víza a žádali o jejich prodloužení. Turistická víza se obvykle vydávají na půl roku a mohou být nastavena o jeden rok.

Sarah Piercová z Ústavu pro migrační politiku (MPI) podotýká, že získat turistické vízum i jeho prodloužení je relativně snadné, procento schválených žádostí je vysoké. Tato možnost se jí proto jeví nejpravděpodobnější. Bylo by to zároveň velmi snadné vysvětlení. Pokud by ale Knavsovi skutečně byli v zemi na turistická víza, je podle Washington Postu zvláštní, že by Bílý dům tuto informaci nepotvrdil.

Třetí eventualitou je podmíněné vpuštění na území USA. Osoby mimo Spojené státy mohou zažádat o vpuštění do země na základě humanitárních nebo jiných obecně prospěšných důvodů. Ty přitom nejsou jednoznačně definovány. Na pokyn ministerstva vnitřní bezpečnosti může být tento status prodloužen.

Imigrační právník Matthew L. Kolken se domnívá, že získat pro rodiče manželky tuto výsadu je z pozice prezidenta nejjednodušší. Nemuseli by tím pádem žádat o víza. A konečně poslední možností je, že se Knavsovi přihlásili do jazykového kurzu a pobývají v zemi na studentská víza. Podle amerického deníku je však tato možnost nejméně pravděpodobná.

Tisková mluvčí první dámy listu řekla, že správná není ani jedna ze zmíněných variant. Proč však mluvčí nevyužila příležitosti a neuvedla věc na pravou míru, zůstává záhadou, podotýká Washington Post.

Spustit audio