Účinné emoční regulace: jóga, delegace stresu nebo hluboké dýchání

24. říjen 2017

Pod titulkem “Sedm způsobů jak omezit stres v časech úzkosti” přináší list Wall Street Journal článek založený na poznatcích terapeutů z poslední doby. Dočteme se v něm, že obavy z nebezpečí větších rozměrů, třeba z hurikánů, požárů nebo jaderné války, nám můžou přerůst přes hlavu a omezit schopnost vypořádat se s vlastním stresem. Text přináší několik tipů, jak se těmto obavám vyhnout. Psychologové těmto mechanismům říkají “emoční regulace”. Profesor Pensylvánské univerzity Maurice Schweitzer studuje zvládání emocí a našel prý dva způsoby, jak omezit úzkost nebo obavy. Doporučuje, abychom se pokusili obrátit pozornost k něčemu jinému, jako když třeba při nepříjemném letu sledujeme filmy. A když je k nám třeba hrubý náš spolupracovník, můžeme se pokusit nebrat si to osobně, uvědomit si, že i on může jednat pod vlivem stresu, píše Wall Street Journal.

Řada lidí spoléhá na cvičení, jógu, meditaci nebo na oblíbenou hudbu. Všechny tyto pomůcky snižují stres a uklidňují nervový systém. Investiční bankéř Peter Wagner si vytvořil vlastní seznam uklidňující hudby, kde má třeba písničky Dustyho Springfielda nebo Randyho Newmana.

Profesor psychologie z Washingtonu Barry McCarthy pro změnu brzdí své obavy, které mu přicházejí na mysl pozdě v noci připomínkou toho, že tyto problémy by se těžko daly vyřešit mezi půlnocí a pátou hodinou ranní. Pak přepne mysl na minulou nebo budoucí dovolenou. Manažerka Mary Westheimerová si zase představí vodní kohoutek, pomyslně pustí vodu a nechá ji všechnu vytéct ven.

Jediná místnost

Pracovnice pro vztahy s veřejností Shannon McCormicková se snaží následovat radu, kterou jí kdysi na střední škole daly řeholnice – obavy pomyslně soustředit jen do jedné místnosti svého domu. Ona sama si později vybrala koupelnu. Psychoterapeutka Liz Singerová má jiný recept: položí obě ruce na hruď a snaží se tělo postupně zrelaxovat od paty až nahoru. Pak se v mysli přenese na místo v New Yorku, které má ráda.

Školní psycholožka Brooke Devineová nabízí jiný mechanismus v podobě hlubokého dýchání. Pomalu nechá dech přicházet do těla, myslí na to, jak jí vzduch plní plíce i dutinu břišní a pak ho pomalu vypustí. A konzultantka Ellen Jovinová, která učí komunikaci, začala pro svůj klid duše poslouchat audioknihy o dějinách vědy. Zjistila totiž, že když se dozvídá třeba něco o zvířatech, která kdysi žila v mořích, zapomene, že měla obavy z nepříjemného úkolu, který ji čeká, uzavírá výčet rad proti stresu deník Wall Street Journal.

autor: mam
Spustit audio