Už žádná selfie z fronty. Rusko chce vojákům zakázat sociální sítě

6. říjen 2017

Ruské ministerstvo obrany navrhlo nový zákon, který profesionálním vojákům a ostatním zaměstnancům armády zakazuje uveřejňovat příspěvky na sociálních sítích. Fotky, videa a další materiály nahrané na internet mohou podle předkladatelů legislativy nepřátelským silám odhalit důvěrné armádní informace.

Píše o tom server britské stanice BBC.

Nová zákonná norma má v případě schválení platit jen pro ruské profesionální vojáky, kteří mohou být vysláni do zahraničních misí.

Různé internetové služby totiž obsahují možnost automatického určování polohy svých uživatelů. Na světové síti se tak často zobrazuje místo, kde se lidé nacházejí při aktualizaci svých online profilů.

BBC vzpomíná na případy, kdy aktivity na sociálních sítích odhalily místo nasazení ruských jednotek na Ukrajině a v Sýrii. V roce 2014 jeden ruský voják na Twitteru hrdě oznámil dodávku raket Grad proruským rebelům na východě Ukrajiny.

Prozrazení vojáci

Rusko v březnu 2014 anektovalo Krymský poloostrov, který byl do té doby pod kontrolou Kyjeva. V následujících měsících proruští povstalci obsadili velké části Doněckého a Luhanského regionu. Ukrajina tak ztratila kontrolu nad východními oblastmi s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem.

Západní státy a Kyjev Rusko obvinili, že rebelům dodává těžké zbraně a posily. Kreml přiznal, že „někteří“ ruští dobrovolníci separatistům pomáhají, ale popřel vyslání pravidelných vojenských jednotek.

Ruští vojáci střeží obsazenou vojenskou základnu na ukrajinském Krymu

Na internetovém portálu YouTube se později objevilo video, ve kterém reportér americké zpravodajské organizace Vice News použil právě příspěvky ruských vojáků na sociálních sítích. Jejich analýza mu umožnila potvrdit přímé zapojení Moskvy do bojů ve východní části Ukrajiny.

Na tajné služby už zákaz platí

V srpnu 2014 britská investigativní skupina Bellingcat uveřejnila zprávu, že příspěvky ruských vojáků na internetu potvrdily úmrtí několika členů ruské armády, ke kterým mělo dojít také na východě Ukrajiny. Vojáci přitom patřili k jednotce běžně dislokované v západním Rusku.

BBC připomíná, že Bellingcat se specializuje na analýzu online prostředí s důrazem na sociální média. Cílem skupiny je dokumentovat okolnosti různých konfliktů, včetně působení vojenských sil Moskvy v Sýrii.

Sofistikované operace na internetu ale používá také takzvaný Islámský stát. A samozvaní džihádisté bojují jak proti Spojenými státy vedené koalici v Iráku a Sýrii, tak právě i proti ruským silám spolupracujícím s jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada.

Ruské ministerstvo obrany už v minulosti zakázalo uveřejňovat na sociálních sítích osobní a pracovní informace zaměstnancům ruské tajné služby FSB a také členům prezidentské ochranné služby. Nový zákon, který rozšíří omezení aktivit na sociálních online platformách i na příslušníky ruské armády, by měl vejít v platnost v lednu roku 2018, uzavírá britská BBC s odvoláním na informace ruské zpravodajské agentury TASS.

autor: thk
Spustit audio