V některých státech EU je homosexualita stále považována za nemoc

9. červen 2016

Zdravotníci převážně ze střední Evropy považují homosexualitu za druh nemoci. Agentura Evropské unie pro základní práva se sídlem ve Vídni ve své zprávě uvedla, že situace je v tomto ohledu nejhorší v Bulharsku, Maďarsku, Itálii, Lotyšsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku.

Pro server EUObserver o tom píše novinář Andrew Rettman. „Máme za to, že tato nemoc u lidí propuká v důsledku nějaké nešťastné události během dětství,“ říká například jedna rumunská zdravotní sestra, kterou studie Agentury pro základní práva cituje.

Vysoký počet zdravotnického personálu ze zmiňovaných zemí pak agentuře tvrdil, že se lidé homosexualitou mohou „nakazit“ a že je to „porucha“. Světová zdravotnická organizace přitom v roce 1992 oficiálně potvrdila, že homosexualita žádnou mentální poruchou není. Přesto si polovina rumunských zdravotníků myslí přesný opak.

Čtěte také

„Několik bulharských zdravotnických pracovníků uvedlo, že homosexuální a bisexuální pacienti se pravidelně setkávají se slovním napadáním a posměchem,“ uvádí dále studie. Někteří bulharští respondenti dokonce při rozhovoru označovali homosexuály pejorativním výrazem.

Čtěte také

Na nejvíce předsudků narážejí transsexuálové. Zpráva Agentury pro základní práva uvádí případ jedné Slovenky, která chtěla podstoupit operaci kvůli změně pohlaví, ale zákrok jí odmítli udělat ve všech slovenských nemocnicích.

„Agentura pro základní práva vyzpovídala více než tisícovku zdravotnických pracovníků, úředníků, policistů a učitelů v devatenácti státech Evropské unie,“ pokračuje EUObserver. Předsudky zaznamenané u zdravotnických pracovníků se přitom ve střední Evropě a Itálii opakují i u zaměstnanců jiných institucí.

Součástí bitvy proti terorismu by podle sunnitského duchovního mělo být i vyškolení a rozmístění umírněných muslimských duchovních v Evropě

„Tak například jeden bulharský úředník se v odpovědi na otázku, jak hodlá jeho stát bojovat proti diskriminaci komunity LGBT - čili leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů – začal hlasitě smát,“ uvádí se ve zprávě. Dokument také obsahuje svědectví jednoho slovenského policisty, který se na služební cestě ve Francii setkal s LGBT policisty. „Na Slovensku si něco podobného nedokážu představit,“ říká.

Někteří zpovídaní přičítají stávající situaci v regionu na vrub vlivu římskokatolické a pravoslavné církve. „Dokud bude mít církev ve společnosti tak silnou pozici jako doposud, nedokážu si představit, že by mohla Evropská unie problematiku nějak zásadně ovlivnit,“ přiznává jeden rumunský úředník.

Čtěte také

Lidé v Irsku, Polsku a na Maltě ale tvrdí, že v jejich zemích se katolická církev snaží podporovat projekty, které mají zlepšit „porozumění“ pro homosexuály. Naproti tomu francouzští a nizozemští úředníci upozorňují na to, že vnímání homosexuality v jejich zemích negativně ovlivnily určité interpretace islámu.

Podle Agentury pro základní práva hraje Evropská unie ve věci vnímání homosexuality důležitou roli. Motivuje členské státy, aby přijímaly další kroky, které lépe ochrání tuto menšinu. Některé neziskové organizace přesto míní, že Evropská unie by mohla LGBT komunitě pomáhat ještě výraznějším způsobem, uzavírá EUObserver.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio