V Rusku zakázali Svědky Jehovovy, ohrožují prý bezpečnost státu

18. červenec 2017

Nejvyšší soud Ruské federace potvrdil zákaz náboženské organizace Svědci Jehovovi z dubna letošního roku. Odůvodnil to tím, že jde o extrémistickou skupinu, která ohrožuje bezpečnost státu.

Ruský nejvyšší soud už 20. dubna letošního roku rozhodl o tom, že Svědkové Jehovovi jsou extremistickou organizací. Na svém serveru to v té době psala ruská nezávislá televize Dožď. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Rusku Martina Dorazína soud uvádí, že texty Svědků Jehovových nejsou v souladu se zákony a vadí i to, že Svědkové Jehovovi odmítají transfuze krve.

Vedení jehovistů se po zamítavém verdiktu Nejvyššího soudu hodlá obrátit k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Televize Dožď už v dubnu psala, že ruské úřady uzavřou ústředí Svědků Jehovových a také 395 jejich lokálních poboček. Svědky Jehovovy už v lednu prohlásil za extremistickou organizaci moskevský městský soud. Rusko už dříve uzavřelo osm lokálních středisek křesťanské skupiny na základě tvrzení o šíření extremismu.

Rozhodnutí soudu je potvrzením dřívějšího kroku ruského ministerstva spravedlnosti. V březnu podalo podnět k legislativnímu zastavení aktivit Svědků Jehovových v Rusku. Ruská televize Dožď na svém serveru píše, že ministerstvo spravedlnosti jednalo na základě auditu provedeného letos v únoru.

Ministerstvo spravedlnosti na základě auditu prohlásilo, že Svědkové Jehovovi představují hrozbu pro práva občanů, veřejný pořádek a bezpečnost a že jejich aktivity jsou v rozporu s ruským zákonem o boji proti extremistickým aktivitám.

Mormonský kostel na Floridě

Svědkové Jehovovi mají v Ruské federaci podle vlastních odhadů přes 170 tisíc stoupenců. Skupina se během loňského roku dostala pod narůstající tlak – včetně zákazu distribuce literatury. Náboženská společnost Svědkové Jehovovi vznikla v Spojených státech. Pod názvem Svědci Jehovovi je známá od roku 1931. V Rusku své aktivity oficiálně vyvíjí od roku 1991.

Jehovisté jsou ale pouze jednou z několika náboženských skupin, které se v uplynulých letech dostaly pod nátlak ruských orgánů. Loni v Rusku vstoupilo v platnost opatření známé jako zákon Jarové. Zákonná norma získala název podle jedné ze svých tvůrkyň, poslankyně Státní dumy Iriny Jarové. Zákon vstoupil v platnost loni a zpřísňuje omezení týkající se aktivit náboženských skupin, hlavně menších denominací, jako jsou například mormoni nebo několik protestantských sekt.

autoři: mdo , rma
Spustit audio