V Soči se naklánějí domy

Olympiáda netěší ani některé obyvatele Soči, neboť výstavba nových budov má katastrofální dopad na životní prostředí. Nejvíc je pociťuje sočská ulice Baku, jejíž domy se staly obětí uměle vyvolané eroze půdy.

Olympijský stadion leží necelé dva kilometry odtud, ale vzdálenost se neustále zkracuje, neboť kopec s obytnými domy se pomalu, ale jistě sesouvá, píše německý Spiegel. Podle jednoho citovaného rezidenta je rychlost sesunu jeden a půl metru ročně. Místní domy kloužou z kopce dolů anebo se naklánějí.

Lidé žijící v ulici Baku brzy našli příčinu – obří bagry vyryly v lese za čtvrtí velikánskou jámu, kam všichni stavitelé sypou odpad ze svých stavenišť. Podle místních ekologů jáma změnila tok podzemních vod v celém kopci, a proto se půda sesouvá. Jeden pětipatrový rodinný dům se už naklonil natolik, že musel být stržen, ale než se tak stalo, zničil dřevěnou chatku svého souseda. Naklánějí se i ostatní domy v ulici – když pustíte v pokoji míček, skončí vždycky ve stejném koutě. Jeden citovaný obyvatel změřil sklon svého domu na čtyři stupně – stejně jako má šikmá věž v Pise.

Když Soči získalo pořadatelství letošní zimní olympiády, Kreml prohlásil, že po ní nezůstane žádný odpad ani znečištění životního prostředí. Loni v říjnu se však ukázalo, že ruská státní železnice vyváží stavební odpad z budované dálnice spojující Soči s olympijskou vesnicí na ilegální skládku na Kavkaze, a Mezinárodní olympijský výbor to velice pobouřilo. Jenže vybudovat všechna potřebná zařízení není snadné. Kreml na břehu Černého moře a kavkazských svazích postavil šest nových stadionů, lyžařské sjezdovky a trati, skokanské můstky a desítky pětihvězdičkových hotelů. Všechna sportoviště spojuje nová horská silnice a železniční trať.

V tak obrovském projektu ekologové moc velké slovo nemají, ale přesto vznesli protest proti znečištění okolních řek nebo proti budování sportovišť na mořských plážích. Před pár lety upoutali pozornost světových médií, když vzali útokem několik luxusních vil postavených v chráněné oblasti – jedna z nich patřila místnímu gubernátorovi a další s kasinem a heliportem byla údajně určena pro samotného Putina. Jeden z aktivistů byl odsouzen k třem letům podmíněně a jiný byl obviněn z pokusu o vraždu a raději požádal o politický azyl v Estonsku.

Ruské Soči se připravuje na zimní olympijské hry

Úřady nabídly obyvatelům sesouvající se ulice Baku náhradní ubytování, ale jen jeden pokoj pro každou rodinu. Většina se jich rozhodla zůstat. V noci špatně spí a nervózně naslouchají vrzání a skřípění svých domů ve strachu, že jim spadnou na hlavu. Šedesátiletá Světlana Afanasjevová považuje za poslední naději Putina. Napsala mu i dopis: „Vážený Vladimire Vladimiroviči, píši vám ze Soči, které bylo tak kouzelné, než sem přišel ten dobytek. Až příště navštívíte to nádherné nové město dole v údolí, nemohl byste se přijít podívat, co se děje u nás na kopci?“ cituje dopis Spiegel.


Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio