Valné shromáždění OSN debatuje o migraci. A loučí se se dvěma světovými protagonisty

23. září 2016

Debatě na právě probíhajícím Valném shromáždění OSN dominuje zejména uprchlická problematika, jíž byl v New Yorku věnován i mimořádný summit. Atmosféru nejreprezentativnějšího setkání světových státníků však ovlivňuje i fakt, že z mezinárodní scény odcházejí dvě význačné osobnosti – americký prezident Barack Obama a generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun. „Je to konec jedné éry“ – podotýká v komentáři server Deutsche Welle.

Kritika mimo realitu

Je snadné kritizovat summit o uprchlících jako přehlídku mocných tohoto světa právě v čele s dosluhujícím šéfem Bílého domu a v pořadí již osmým generálním tajemníkem OSN. Oba tito muži, kteří summitu předsedali, zakrátko ve svých funkcích skončí. A už teď je otázkou, jaký politický odkaz po sobě zanechají. Ale v tuto chvíli se jejich kritici ptají, co konkrétního , kromě obvyklých frází, nabízejí. Co se skutečně dá pro uprchlíky udělat?

Ale tyto výhrady zcela ignorují reálnou politiku. Letos se uprchlické problematice věnovaly už tři summity: V Londýně, Ženevě a Istanbulu. A řada zemí tady slíbila poskytnout na řešení problému velkorysou finanční pomoc. Ale, jak se nyní ozřejmilo v New Yorku, zůstalo spíše jen u proklamací.. Nebyla vydána ani polovina z naslibovaných částek, a nikoho to příliš neznepokojuje.
Hlas dalších zemí, včetně bohatých arabských států Perského zálivu, které štědrostí zrovna neoplývají. A je proto jen dobře, že jim Američané na summitu v New Yorku jejich sliby – slušně ale důrazně – připomněli. To ovšem neznamená, že by se nedalo poslednímu vystoupení amerického prezidenta před Valným shromážděním nic vytknout.

Komentář Deutsche Welle

Obamův projev byl podle Deutsche Welle ovšem typicky americký. Žádná přílišná sebereflexe, a když už ano, tak v homeopatických dávkách. Prezident vyzval k dodržování mezinárodního práva. Ale zároveň ignoroval způsob, jakým Amerika často přehlíží svou vlastní mezinárodní právní odpovědnost - a nejen v souvislosti s válkou v Iráku.

Obamovo loučení

Kdo by ale mohl zpochybnit jeho výzvy k uzavření dohod o volném obchodu, ke zvyšování investic do vzdělání a k podpoře multilateralismu namísto izolacionismu? Kdo by mohl nesouhlasit s Obamovým zavržením autoritářských režimů? Je přesvědčivý, když hovoří o úspěších v globálním boji proti chudobě a zvyšujícím se počtu zemí, které přijaly demokracii.

Barack Obama s rodinou

Obama plédoval za větší pomoc syrským uprchlíkům. Ale jen matně zmínil fakt, že pro letošek USA zatím souhlasily s přijetím 10 000 běženců z této válkou rozvrácené země, což mnozí kritizují jako nedostatečné gesto. A nejen to, získat povolení pro vstup do USA je pro uprchlíky, zejména z Afghánistánu a Iráku, téměř nemožné. Což je pro Spojené státy, jejichž angažmá přispělo k destabilizaci celého regionu, ostuda mezinárodního kalibru.

Obavy z Trumpa

Obamovy srdečné a dobře míněné proklamace a výzvy ke konání dobra ztratily své kouzlo. Proud jeho ušlechtilých slov už teď padá do propasti, která tu, až skončí jeho funkční období, zůstane. Představitelé 193 členských států OSN už teď uvažují o tom, kdo jej v Bílém domě nahradí.
Pokud to bude Donald Trump, pak se obavy, před nimiž Obama varoval před Valným shromážděním, mohou naplnit. Více izolacionismu po celém světě, stavění nových plotů a bariér, síla jako zbraň pro vyjednávání. Ale ani alternativa se pro mnohé členy OSN nejeví v růžových barvách. Co se týče zahraničních vztahů, tam se Hillary Clintonová osvědčila. Její podpora americké intervence, však zavání agresivitou. A mnohé děsí – uzavírá Deutsche Welle.

autoři: smi , Martin Ocknecht
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.