Ve východoukrajinském Doněcku se navzdory válce daří technu

20. květen 2017

Student doněcké národní univerzity Paša Alejničev vypráví, jak myšlenka uspořádat technoparty vznikla „Jednou jsme tak seděli v kuchyni a došlo nám, že nemůžem dál marnit mládí, zatímco ostatní se budou skvěle bavit.“

Spolu s přáteli začal pořádat pravidelnou party, ke které ho inspirovaly fotografie a vyprávění o nové vlně raveu v Kyjevě, Moskvě a Petrohradě.

Nespokojili se ale jenom s napodobováním. Jejich projekt v sobě má atmosféru života v neuznané republice – se zákazem vycházení po jedenácté večer a ozbrojenci v ulicích.

První party připravovali měsíc a půl. Inspirovali se v Kyjevě a Lvově a spojili se s místním DJ Olegem Massem, který uspěl na evropské technoscéně. Vydává desky na německém labelu Fachwerk a v létě bude hrát v berlínském klubu Tresor.

Na první akci přišli převážně kamarádi organizátorů. Příští měsíc už tam bylo mnohem víc sympatických neznámých obličejů. Letos už na studentské party, o kterých se informace šíří prostřednictvím ruské sociální sítě Vkontaktě, chodí celé město. Fotografie z doněckých večírků Prizma uveřejnil i populární Calvert Journal.

Bez pistole nebezpečné

Většina klubů v Doněcku zavřela už v době, kdy se v bezprostřední blízkosti města bojovalo. Ty zbylé přešly do rukou místních úřadů. Nedávno přišel o licenci nejstarší místní klub Chicago, kde se konaly tematické studentské party.

Nejprestižnějším klubem v Doněcku je Šachtar Plaza. V něm bez ohledu na zákaz vycházení trvá veselí až do rána a vystupují tu známí ruští umělci. Ale i přesto, že klub má zvláštní status, povídá se, že loni jeden večírek narušili ozbrojenci, kteří všechny přítomné poslali na frontu, píše web Daily Afisha.

Od té doby se vtipkuje, že je nebezpečné sem chodit bez granátu nebo pistole. Všechny ostatní kluby na noc zavírají. Zábava odpovídá duchu nejlepších tradic postsovětských zemí: alkohol, rvačky a popové hity.

Ulice ve východoukrajinském Doněcku

Opravdovou nelegální technopárty v Doněcku uspořádat nejde. Všechny aspoň trochu módní kluby jsou zavřené. Průmyslová zákoutí se k tomu účelu také nehodí, protože vracet se z periferie po sedmé večer je nebezpečné. I když se to může zdát komické, technopárty se v Doněcku konají ve sklepní kinokavárně, kde ve všední dny bývají literární čtení.

Večerka v půl jedenácté

Jeden z pořadatelů, Anton Babin, říká, že doněcké mládeži už je jedno, kam půjde za zábavou. Starší navíc vědí, že Chanžonkovova kavárna je kultovní místo, kde začala kariéra většiny místních DJů.

Kvůli zákazu vycházení začínají technopárty Prizma v pět večer. V půl jedenácté, když mladí lidé jinde v Evropě teprve začínají přemýšlet, kam vyrazí, v Doněcku hudba utichá a účastníci odcházejí domů. Ty účastníky, kteří pořadatelům připadají normální, pak organizátoři zvou k sobě domů, kde mohou zůstat do rána.

Dalším problém pro pořadatele je, že za tři roky války obyvatelé Doněcka takovým večírkům odvykli a dělá jim problém utratit třeba jen 100 rublů, tedy v přepočtu něco přes 40 korun. Tolik přitom stojí jedna šaurma, tamní obdoba kebabu. To organizátorům pochopitelně působí určité obtíže, končí reportáž stránek Daily Afisha.

autor: mit
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.