Velká Británie se po Brexitu neuzavře před světem, slibuje Mayová

21. září 2016

Britská premiérka Theresa Mayová na sedmdesátém prvním zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů představila svou vizi role Velké Británie po brexitu ve světě, píše server BBC. Podle Mayové výsledek referenda neznamená, že se Londýn stáhne ze světových záležitostí. Ostrovní monarchie zůstane důvěryhodným, silným a spolehlivým partnerem. Ani po ukončení svého členství v Evropské unii se v žádném případě nehodlá izolovat od okolního světa nebo se odvrátit od svých zahraničních partnerů a spojenců, cituje BBC britskou premiérku.

Na důkaz svých slov oznámila Mayová vyslání britských vojenských jednotek do Somálska. Jejich úkolem bude přispět k boji s džihádisty z milicí al-Šabáb. Tato radikální organizace je napojená na teroristickou síť Al-Káida. Je zodpovědná za většinu útoků, ke kterým v africké zemi dochází.

Součástí plánu Londýna je vybudování britského velitelství v Mogadišu, hlavním městě Somálska. Jednotky budou pomáhat s výcvikem vojáků Somálska a Africké unie, které bojují s radikálními islamisty v rámci mise AMISOM. Na zvýšení jejich bojových i dalších schopností vyčlenila britská vláda sedm milionů liber. Dalších dvacet milionů liber vyhradí na humanitární pomoc, jejímž cílem je umožnit somálským uprchlíkům návrat do vlasti. Deník Independent, který rovněž obsáhle cituje z projevu premiérky Mayové v OSN dodává, že britská vláda plánuje vyčlenit sedm set padesát milionů liber na řešení migrační krize a dalších šest set šedesát milionů na humanitární potřeby obecně.

Britská premiérka se také vyjádřila k otázce uprchlíků a obecné mezinárodní bezpečnosti z hlediska politického přístupu, který vnímá jako potřebný, připomíná BBC. Na summitu Organizace spojených národů věnovaném výhradně otázce běženectví prohlásila následující : „Organizace spojených národů je výjimečná ve své úloze a schopnostech vyrovnat se s výzvami, které představují války, terorismus, klimatická změna, pašování lidí a masová migrace.“

Jak bychom se cítili my?

Podle Mayové tyto největší hrozby pro naši bezpečnost a prosperitu nerespektují hranice národních států. Pokud se tedy jednotlivé země soustředí pouze na izolovaná opatření v rámci svých hranic, snaha potřebná k úspěchu není naplněna ani z poloviny. V tomto ohledu server BBC připomíná slova amerického prezidenta Barracka Obamy, který se také s Theresou Mayovou osobně sešel.

Podle amerického prezidenta jednotlivé země světa musí více pomáhat uprchlíkům, i když je to mnohdy těžko politicky průchodné. Musíme si představit, jak bychom se cítili my, naše rodiny a děti, pokud by se nevýslovné hrůzy přihodily nám. A musíme si také uvědomit, že náš svět bude mnohem bezpečnějším místem, pokud budeme připraveni pomáhat potřebným. Tedy lidem i zemím, které nesou největší zátěž z hlediska péče a poskytování přístřeší pro uprchlíky, připomíná slova Baracka Obamy BBC.

Britský deník Independent k vystoupení britské premiérky poznamenává, že před zástupci mezinárodního společenství pronesla Theresa Mayová jiná slova než směrem k domácímu publiku. Doma ujišťuje, že pro její vládu bude kontrola ostrovních hranic a omezení migrace prioritou. Ve svém projevu v Organizaci spojených národů však podle deníku mluvila jinak. Byť zdůraznila potřebu rozlišovat ekonomické migranty a běžence prchající před válečnými konflikty a útlakem.

Independent také zdůraznil, že součástí poselství premiérky Mayové byla i lekce, kterou přineslo britské referendum o členství v Evropské unii. Podle ní se nesmí zapomínat na mínění mnoha lidí, kteří vnímají negativně dopady globalizace na své sociální postavení a pracovní možnosti. Lekci v tomto ohledu představuje také současná kampaň před americkými prezidentskými volbami.

Rusko a Čína v nadvládě?

Vzniká obava spojenců, že brexit může znamenat bod obratu směrem v uspořádání mezinárodních vztahů ve světě po studené válce. Brexit může mít podle těchto úvah negativní dopad v podobě oslabení pozice Západu ve vztahu s Čínou a Ruskem. Může podkopat snahy Evropské unie o další integraci a poškodit světový obchod, píše Independent.

Podle zpravodajské agentury Reuters se od Velké Británie očekává dodržení jejích finančních a vojenských závazků v rámci Severoatlantické aliance. Stejně jako pokračování aktivní role v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů, a v mezinárodním obchodě a investicích. Reuters připomíná, že Mayová vyloučila jakékoliv stahování se ze závazků Spojeného království.

Přesto panují obavy. Zatím jsou dopady na britské hospodářství menší, než se čekalo. Ale nemusí tomu tak být i v budoucnu, píše zpravodajská agentura s odvoláním na informace ze světa ekonomiky. Premiérka Mayová ale ujišťuje, že dosáhne nejlepší možné dohody s ostatními státy Evropské unie. A dopady na roli a povinnosti Velké Británie ve světě budou minimální.

autor: thk
Spustit audio