Věnují americká média dost pozornosti boji proti terorismu?

V médiích ve Spojených státech i jinde v západním světě se čím dál víc pozornosti soustředí na mnohdy komplikované ověřování faktů. Z iniciativy nezávislého listu Tampa Bay Times a dalších médií působí na Floridě skupina novinářů, která ověřuje přesnost výroků politiků od úrovně starostů až po vládní činitele, ale i komentátorů a aktivistů. Na serveru PolitiFact vydává tento tým zprávy pro jednotlivé regiony i pro celé Spojené státy. Tentokrát věnoval pozornost výroku prezidenta Donalda Trumpa o tom, že média nevěnují dost prostoru tematice terorismu.

Prezident při návštěvě armádního velitelství CENTCOM v Tampě na Floridě obvinil média, že ignorují útoky radikálních islamistů. Až do té míry, cituje doslovné vyjádření Donalda Trumpa server Politifact, že o nich nevznikají reportáže vůbec. V mnoha případech podle prezidenta - opět cituji - mimořádně nepoctivý tisk o terorismu vůbec referovat nechce. Má k tomu své, pro vás pochopitelné důvody, dodal prezident.

Tento výrok vyvolal podle serveru Politifact rozporuplné reakce. Novináři proto začali svůj průzkum v rejstříku Univerzity státu Maryland, který má název Globální databáze terorismu. Jak zjistili, denně se na světě odehrají desítky útoků. Kdyby média věnovala pozornost všem, nic jiného by se nevešlo. Podle bezpečnostního experta z washingtonského institutu Cato Benjamina Friedmana se v amerických médiích o terorismu na Západě referuje v mnohem větší míře, než o útocích jinde na světě. Přitom, jak Friedman dodává, se většina útoků odehrává v nezápadním světě, zvláště za občanských válek.

Kdo a jak rozlišuje mezi terorismem a výtržnictvím?

Server vyjmenovává příklady teroristických útoků ve Spojených státech, o nichž se vysílalo živě řadu hodin i následujících dní. Všímá si také, jak velkou pozornost věnovala americká média útokům teroristů v Paříži, Bruselu nebo Nice. Řada bezpečnostních odborníků, které Politifact oslovil, názor prezidenta ohledně údajného opomíjení útoků v médiích, vyvracela. Podle nich média věnují méně pozornosti jen některým zmařeným pokusům teroristů anebo případům, kdy je těžké rozlišit, zda šlo o terorismus nebo výtržnictví.

Pieta po teroristickém útoku v Berlíně

Zahraničně-politický specialista z konzervativní americké nadace Heritage Foundation Ted Bromund naopak prezidenta bránil, s poukazem na případy, kdy média akceptovala zlehčování závažnosti útoků. Podle něj třeba prezident Obama o útoku na košer supermarket v Paříži z února 2015 mluvil jako o náhodné střelbě a útok islámského radikála Nidala Hasana na základně ve Fort Hood v Texasu z roku 2009 označila Obamova administrativa za násilí na pracovišti. Ted Bromund serveru Politifact také řekl, že čelní politici i média často váhají, zda popsat útoky teroristů jako motivované radikálním islámem, anebo se dokonce snaží zcela popřít vztah mezi radikálním islamismem a islámem samotným. Tolik americký server Politifact.

autor: mam
Spustit audio