Vídeň vystavuje protestní umění, které se představilo na kyjevském Majdanu

V rohu místnosti hoří pneumatiky a ze stropu visí plynové masky a policejní obušky. Ve vídeňském muzeu Künstlerhaus je k vidění umění kyjevského Majdanu. Výstava, o níž referuje korejský deník Korea Herald, se jmenuje Jsem kapka v oceánu podle hesla lidí, kteří v ukrajinské metropoli demonstrovali svůj postoj na Náměstí nezávislosti.

Během pouhých pěti týdnů se podařilo shromáždit práce čtyřiceti ukrajinských umělců, kteří se nechali inspirovat, nebo dokonce předem vytušili srážky, které v únoru pomohly svrhnout vládu prezidenta Janukovyče. Z fotografií se dívají ušpiněné tváře demonstrantů, které jsou jindy zakryty kuklou. Někteří lidé mají na sobě maskovací haleny. Na olejových obrazech jsou řady pořádkové policie. Sbírka černobílých snímků vyfotografovaných během bojů připomíná obrázky z 1. světové války.

„Někteří umělci tvořili přímo na Majdanu,“ říká deníku Korea Herald, jedna ze dvou ukrajinských kurátorek vídeňské výstavy Alisa Ložkinová, „nic takového by neudělali, kdyby seděli doma. Byli na Majdanu, kde improvizovali galerie a někteří tam strávili s demonstranty několik měsíců.“ Jejich umění velmi často sehrálo přímou roli v protestech proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče. Tak zvané stávkové plakáty, vytvořené výtvarnými návrháři, kolovaly na Facebooku a byly používány jako symboly.

Umělci také inscenovali protestní představení, kdy nastavovali zrcadlo pořádkovým policistům, aby v něm viděli své vlastní chování, nebo postavili piano před semknuté policejní řady, které se skrývaly za svými štíty. Na výstavě uvidíte záběry z těchto vynalézavých akcí a také několik zmíněných zrcadel. Mezi exponáty jsou i nápisy a obrázky na zdech, kresby uhlem a kovové plastiky.

Čtěte také

„Velice jsem chtěl ukázat toto umění. Nemluvím tu o jeho kvalitě, ale o duchu těchto událostí. Posouzení kvality umění nechávám na návštěvnících výstavy,“ říká jeden z jejích pořadatelů Konstantin Akinša. Jejich idea je napadla při psaní článku o umění na Majdanu. Pan Akinša, který zrovna pořádal ve Vídni jinou výstavu, našel rychle místo, kde toto umění vystavit. Byla to inciativa vzniklá na koleni, ale zabrala.

K nejpůsobivějším exponátům patří dvě díla, která vznikla ještě před loňským prosincem, kdy protivládní protesty nabraly na síle. Myroslav Vajdas vytvořil už roku 2012 sousoší Les z hald navršených pneumatik, z jejichž vrcholu stoupá dým. Předpověděl tak noční výjevy na Majdanu, kde byl vzduch několik týdnů prostoupen štiplavým zápachem hořících pneumatik.

Kyjev...

Fotograf Nikita Šalennyj působivě přetvořil Rembrandtovu Anatomickou lekci doktora Tulpa, kde roli přihlížejících lékařů hrají příslušníci obávané pořádkové policie Berkut, kterou rozpustila nová ukrajinská vláda. Jeho obraz vznikl už loni v říjnu, takže předpověděl nepokoje, které v té době byly teprve na obzoru. „Nedělám si iluze, že by umění samo o sobě mohlo všechno změnit, ale mám pocit, že může ledacos dodat. V takovém případě přichází se svým příspěvkem každý umělec,“ řekl Nikita Šalennyj francouzské agentuře AFP.

Jiné umělecké instalace, které jsou na vídeňské výstavě, ukazují barikády s ostnatými dráty a pytli s pískem, nebo zmenšený model a kresby středověce vyhlížející katapultu, který se používal během kyjevských nepokojů.

Čtěte také

„V Rakousku a obecně na Západě předstíráme a napodobujeme spoustu věcí. Ale tady se nenapodobuje ani nepředstírá nic, všechno je doopravdy a lidé umírají na ulicích,“ řekl ředitel vídeňského Künstlerhausu Peter Zawrel, který jakmile uslyšel o tom, co se má vystavovat, rychle přistoupil na to, že bude hostitelem této expozice.

„To, co dělali umělci na Ukrajině, je úchvatné, a myslím si, že je to podnět i pro zdejší uměleckou scénu,“ řekla Alisa Ložkinová, která jen lituje, že se pořadatelům nepodařilo zachytit druhou stranu kyjevských protestů: „Poctivě jsem se snažila najít alespoň jednoho umělce, který by podporoval druhou stranu, ale nepodařilo se mi najít nikoho. Druhá strana nemá tvář.“

Pořadatelé výstavy nyní vyjednávají o jejím uspořádání i v Německu a Polsku. Ve Vídni bude otevřena do 23. května.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio