Vladimir Putin zhodnotil své soupeře pro nové volby, odsoudil především Xenii Sobčakovou

15. prosinec 2017

Ruský prezident Vladimir Putin během své bilanční tiskové konference kriticky zhodnotil osobnosti kandidátů, kteří se s ním chtějí utkat v prezidentských volbách. Ty podle dnešního rozhodnutí Rady federace proběhnou 18. března 2018 – v den čtvrtého výročí ruské anexe Krymu. Zájemci o křeslo v Kremlu se tak mohou od začátku příštího týdne registrovat a začít s předvolební kampaní. Na svých stránkách o tom informuje internetový portál Meduza.

Prezident Putin připomněl, že si dnešní mládež už nepamatuje, jak těžko se žilo v 90. letech. Zdůraznil, že se jeho vládám od roku 2000 podařilo zvýšit hrubý domácí produkt o 75 %, že nastartovaly výrobu a dokázaly garantovat platy a prodloužit průměrný věk. „Tehdy jsme žili ve stavu občanské války, a podívejte se, jakou máme dnes armádu! Není tak důležité povykovat na náměstích, ale také něco konkrétního nabídnout,“ cituje Putina Meduza.

Z absence pozitivního programu obvinil ruský lídr především Xenii Sobčakovou, která vede svou kampaň pod heslem „proti všem“. Právě Sobčaková Putinovi během tiskové konference položila otázku týkající se problémů, se kterými se potýkají někteří opoziční kandidáti. Jako příklad uvedla Alexeje Navalného, který už rok vede předvolební kampaň, ale úřady mu jeho kandidaturu znemožňují.

„Obvinili ho z vykonstruovaných zločinů, jejichž fiktivnost Navalnyj úspěšně zažaloval u Evropského soudu. A jak víte, Ruská federace rozhodnutí Evropského soudu uznává. A přesto ho k volbám nechtějí pustit,“ přináší slova Sobčakové server televizní stanice Dožď.

Smrt a nebo vězení

Dodala také, že to všechno jednoduše způsobuje strach. Lidé chápou, že být opozičníkem v Rusku znamená, že člověka buď zabijí, nebo zavřou. „Proč se to děje? Copak se státní moc bojí čestné konkurence?“ zeptala se Sobčaková prezidenta Putina.

Ten jí odpověděl řečnickou otázkou, aniž by Alexeje Navalného jmenoval: „Chcete snad, aby takoví Saakašviliové destabilizovali situaci v Rusku? Abychom žili od jednoho Majdanu k druhému? To už jsme si všechno prošli. Copak se k tomu chcete vracet? Jsem přesvědčený, že naprostá většina občanů to nechce,“ prohlásil Putin a dodal, že státní moc se nikoho nebála a ani nebojí. „Ale nemůže zároveň vypadat jako líný mužik, který si vybírá z vousů zelí. Nechceme, aby se z Ruska stala druhá Ukrajina. Nechceme to a nedopustíme,“ cituje kremelského vládce stanice Dožď.

Vždycky kousek populismu

Den před Putinovou tiskovou konferencí zveřejnil Alexej Navalnyj svůj předvolební program. V rozhovoru pro Rádio Svoboda ho zhodnotil profesor petrohradské Evropské univerzity, ekonom a politolog Dmitrij Travin.

Ruský prezident Vladimir Putin

V dokumentu sice nachází prvky populismu, ale nevnímá to jako čistě negativní záležitost. Předvolební program musí být podle něj do určité míry vždycky populistický, jinak se nedá pomýšlet na vítězství.

„Dokud se naši liberálové domnívali, že předvolební program je jen vážný rozhovor s obyvatelstvem, dostávali pravidelně svých pět procent. Navalnyj je klasický populista a právě díky tomu může mít jednou šanci,“ říká myslí si Travin.

Škodlivé plány

Za čirý populismus považuje Navalného návrh plošně zvýšit minimální plat na 25 tisíc rublů. Každý ekonom prý ví, že stanovovat ze zákona vysoký minimální plat je škodlivé. Přivedlo by to k bankrotu části byznysu a lidé by kvůli tomu přišli o práci. Lepší je garantovat lidem alespoň nízký plat a nezatěžovat podnikatele vysokými náklady.

V podobných otázkách je program Navalného podle Travina skutečně populistický. Na závěr rozhovoru nicméně dodává, že v opozičníkovi vidí seriózního politika a vážnou alternativu k Putinovi ne proto, že by Navalnyj mohl vyhrát volby – to je nereálné. Ale proto, že je to mladý člověk a pokud v delší perspektivě Putinův režim zeslábne, může se se svou inteligencí a energičností jednou stát nejznámějším alternativním kandidátem, dočteme se na stránkách Rádia Svoboda.

autor: Jan Machonin
Spustit audio