Vnuk zakladatele islámského režimu v Íránu Chomejní nesmí kandidovat ve volbách

Vnuk strůjce islámské revoluce v Íránu ajatolláha Ruholláha Chomejního nesmí kandidovat v nadcházejících únorových volbách do vlivného Shromáždění znalců.

Hodlá se odvolat a bojovat o kandidaturu dál, i když jeho snaha zřejmě nebude úspěšná, píše server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Třiačtyřicetiletý Hasan Chomejní řekl, že ho k odvolání vyzvali „vysoce postavené veřejné, náboženské a politické osobnosti“.

Je považován za umírněného duchovního a udržuje vztahy s reformisty. Kandidaturu mu zamítla konzervativní Rada dohližitelů, která se skládá ze zastánců tvrdé linie. K jejím pravomocem patří schvalování kandidátů do všech íránských voleb.

Rada dohližitelů údajně vyjádřila souhlas pouze se 166 ze zhruba 800 kandidátů na členství ve Shromáždění znalců. To teoreticky dohlíží i na práci nejvyššího vůdce a určuje jeho nástupce.

Čtěte také

Chomejní vyjádřil nad svým vyřazením údiv, protože prý k žádosti připojil svědectví o své kvalifikaci od význačných duchovních, „mnoho hodin nahrávek svých přednášek a několik knih“, které napsal. Připustil ale, že když ani to radě nestačilo, je nepravděpodobné, že by v budoucnu změnila názor. Zároveň podotkl, že rada ho ani nepozvala k předepsané zkoušce a pohovoru.

Umírnění kandidáti jsou vyřazováni z voleb. Nejsou dostatečně loajální

Konzervativní duchovní se Hasana Chomejního snažili pošpinit už v minulosti. Vnuk „otce islámské revoluce“ má údajně blízko k bývalému prezidentovi Muhammadu Chátamímu.

Ten upadl v nemilost režimu kvůli své podpoře reformnímu hnutí a jeho vůdců, kteří jsou už řadu let v domácím vězení, a kvůli stykům s někdejším prezidentem Akbarem Hášemím Rafsandžáním, upřesňuje Rádio Svobodná Evropa.

Hasan Chomejní

Podle britského Guardianu má odmítnutí Hasana Chomejního zřejmě odradit každého, kdo po podpisu mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu navrhuje změny ve vládě. Shromáždění znalců, do něhož chtěl Chomejní kandidovat, má 86 členů volených na osm let.

Plní podobnou funkci jako vatikánské shromáždění kardinálů. Kromě toho, že jednou vybere nástupce ajatolláha Alího Chameneího, může nejvyššího duchovního vůdce i odvolat. Shromáždění znalců ale ještě nikdy nic takového neudělalo.

Čtěte také

Konečný seznam schválených kandidátů do Shromáždění znalců vydá Rada dohližitelů 16. února, deset dní před volbami. Ty se budou 26. února konat i do parlamentu. Také v případě těchto voleb Rada dohližitelů v lednu vyřadila mnoho reformistických kandidátů, kteří podle ní nejsou dostatečně loajální vůči režimu.

Vyřazování umírněných a proreformních politiků se považuje za taktiku, jak po uzavření mezinárodní dohody omezit vliv umírněných spojenců prezidenta Hasana Rouháního, uzavírá britský deník Guardian.

autor: gzb
Spustit audio