Vyřazené zbraně ze Slovenska se dostaly do rukou teroristů. Ti je použili při útocích v Paříži

5. květen 2017

Na evropský černý trh se dostalo na deset tisíc vyřazených a funkčnosti zbavených zbraní ze Slovenska. Znovu zprovozněné zbraně se pak dostaly k mafiánům a teroristům, kteří je také použili. Například při útocích v Paříži, píše ve svém článku maďarský deník Magyar Idök.

Slovenský list SME s odvoláním na informace v článku maďarského deníku píše, že v zemích Evropské unie se právě uzavřelo koordinované operativní vyšetřování. Jeho cílem bylo vyšetřit souvislosti týkající se zbraní, které je možné i po znehodnocení jednoduše upravit a použít jako zcela funkční.

Vyšetřování začalo v roce 2011 v reakci na zásah příslušníků maďarského Protiteroristického centra (TEK). Při ní desátého října 2011 v bezcelním skladu v maďarském městě Vecsés zabavili skoro stovku zbraní. Vojenské zbraně, které do Budapešti dopravilo letadlo z Londýna, byly určené pro natáčení filmu s americkým hercem Bradem Pittem v hlavní roli, pokračuje maďarský deník.

Nedostatečné znehodnocení

List podotýká, že v jednotlivých členských státech Evropské unie jsou odlišné příslušné právní normy pro držení zbraní. A že v některých zemích jsou zákony velmi benevolentní. V mnoha z nich totiž stačí, aby zbraň byla zbavená své funkčnosti jediným prvkem.

Například stačí uzavřít hlaveň kovovou ucpávkou nebo zátkou. Následně může být zbraň použitá třeba i při divadelním představení, píše slovenský deník SME.

Historická pistole, munice, náboje, nábojnice, zbraně, násilí

Zásah maďarského Protiteroristického centra vzbudil pozornost slovenských, polských, švédských a také italských státních orgánů. Své zákony týkající se znehodnocených zbraní Slovensko následně zpřísnilo.

Deník Magyar Idök s odvoláním na nejmenované zdroje z maďarské policie píše, že zbraně zabavené na podzim 2011 ve skladišti ve Vecsési byly také ze Slovenska. A znehodnocené kovovou zátkou měly být také na Slovensku.

Koupila je britská firma a pronajala je pro použití při natáčení filmu v Budapešti. O tento arzenál, který se dal znovu jednoduše upravit na fungující zbraně, projevili zájem také lidé spojení s organizovaným zločinem. Zásah maďarského Protiteroristického centra ale jejich záměr překazil, uzavírá deník Magyar Idök.

autor: thk
Spustit audio