Vysmívat se zrezivělé ruské námořní flotile není na místě

26. říjen 2016

Ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov míří Lamanšským průlivem do Středomoří k syrským břehům. Na cestě stařičkému plavidlu ze sovětských časů údajně chtělo doplnit palivo Španělsko, tedy členská země Severoatlantické aliance. Jak ale píše britský deník Telegraph, Španělsko teď ruskou žádost přehodnocuje. Uvedlo to španělské ministerstvo zahraničí. NATO předtím vyjádřilo obavy, že ruská vojenská plavidla míří do Sýrie, kde se mohou podílet na útocích na civilisty. Vedení Severoatlantické aliance tedy naznačilo, že Madrid by měl ruskou žádost o doplnění paliva ve španělské Ceutě znovu promyslet.

Britský deník Telegraph nicméně varuje před zlehčováním významu zrezivělé Putinovy flotily. Kuzněcova na cestě doprovázejí raketový křižník Petr Veliký a torpédoborce Severomorsk a Viceadmirál Kulakov.

„O Kuzněcovovi se sice vyprávějí legendy. Prý má potrubí tak špatné, že tam nefungují toalety, a dvoutisícová posádka si měsíce na moři nejspíš užije. Plavidlo o výtlaku 55 tisíc tun musí doprovázet remorkér, protože parní turbíny se mohou kdykoli poškodit a je třeba loď táhnout,“ píše Telegraph. Suma sumárum, dnešní ruské zbraně nemohou někdejší sovětské výzbroji konkurovat.

Bylo by však omylem podceňovat také schopnost Rusů rozehrát obratnou mocenskou partii, bez ohledu na nedostatečné vojenské kapacity. „Agresí v Gruzii, na Ukrajině i v Sýrii Putin ukazuje, že chce Rusko vrátit jako velmoc na geopolitickou mapu světa. Vzhledem k ochromení Spojených států prezidentskými volbami by nebylo překvapením, kdyby Putin obrátil pozornost také na zranitelné Pobaltí,“ píše Telegraph. „Nesmějme se zrezivělé ruské letadlové lodi. Spíš si všímejme, že Rusové pořád ještě aspoň jednu provozuschopnou vlastní,“ varuje britský list a dodává:

Rusové nevynechají šanci využít sebemenší slabinu v brnění Západu, takže je třeba vážně přehodnocovat případné škrty ve zbrojení. „Británie bude mít k dispozici nové letadlové lodě až od roku 2019, do té doby však může využít poslední starší plavidlo, aby Rusové věděli, že s Královským námořnictvem pořád ještě musejí počítat,“ končí komentář v britském deníku Telegraph.

autor: rma
Spustit audio