Washington už netrpělivě čeká na novou hlavu státu

7. listopad 2016

V nově otevřeném hotelu Trump International ve Washingtonu doufají, že se zítra do Oválné pracovny probojuje Donald Trump.

„Máme tady samé politiky, ale město čeká na skutečného vůdce,“ řekl britskému deníku Guardian jeden ze zaměstnanců hispánského původu. Hotel stojí 723 kroků od Bílého domu, což je vzdálenost, která může být nakonec pro Donalda Trumpa příliš dlouhá, dokonce nepřekonatelná. Guardian připomíná, že Washington byl od roku 1800 domovem všech amerických prezidentů.

Prvními obyvateli Bílého domu byli tehdejší prezident John Adams a jeho žena Abigail. Strávili tam ale jen poslední čtyři měsíce Adamsova mandátu. Autor článku si všímá, že někteří z jeho nástupců jen zřídka opustili areál prezidentského sídla.

Trump v obležení

Například George Bush mladší si v noci vyrazil do města jen zřídka. Naproti tomu Barack Obama si našel čas vychutnat tamní společenský život. „Jakpak si v tomto směru povedou Clintonová nebo Trump?“ ptá se Guardian a hned nabízí odpověď:

Hillary Clintonová bude ve Washingtonu jako ryba ve vodě, kdežto Donald Trump si může v hlavním městě připadat jako na skřipci. Devět z deseti obyvatel Washingtonu D.C. totiž volí demokraty. „Trump bude válčit s městem i jeho obyvateli,“ říká jeden z nich, který si nepřál být jmenován. „Bude to tady jako v obležení. Lidi si nejspíš budou připadat jako Pařížané za okupace, jen kolaborantů tady asi bude míň,“ dodává muž z Washingtonu.

Příval celebrit, vulgarit a chvástání, který by vpadl do města v Trumpem, by podle Guardianu zcela jistě příliš velký dojem na liberální intelektuální elitu neudělal.

Logo

Stejně tak lze čekat střet Trumpova estetického cítění se strohostí města z mramoru a betonu. Dokonce i Trumpův washingtonský hotel za 212 milionů dolarů imituje Versailles střízlivěji než podobné stavby na Floridě a v New Yorku.

Cizí by byla Trumpovi zcela jistě i washingtonská populace – téměř polovinu tamního obyvatelstva tvoří Afroameričané, kteří se ve volbách vymezí drtivě proti Trumpovi.

Před 40 lety chtěl Trump ve Washingtonu stavět konferenční centrum, ale poštval proti sobě právě Afroameričany a od záměru upustil. Jeho nový hotel je už postříkán graffiti s logem hnutí Black Lives Matter – Na životech černých záleží.

Clintonová jako doma

Naproti tomu Clintonová strávila ve Washingtonu kus života. Za prezidentování manžela si dopřávala pravidelný ranní jogging v ulicích, v Union Station dělala vánoční nákupy a s manželem podle reportáže deníku Boston Globe z roku 1993 chodívali do čtyřhvězdičkových restaurací tak často, až už to novináře přestalo zajímat. „Clintonovi trávili v restauraci tříhodinové obědy o pěti chodech, často s mohutným doprovodem filmových hvězd, rodinných přátel a intelektuálů,“ napsal tehdy Boston Globe.

Hillary Clintonová se pak vrátila do Washingtonu v roce 2000 jako senátorka a opět byla stálicí luxusních restaurací ve čtvrti West End. Clintonovi mají dodnes ve městě dům, i když hlavní sídlo přenesli do vesnice Chappaqua ve státě New York. „Když sem přijeli, byli to Arkansasané. Časy se ale změnily. Dnes jsou napůl Newyorčany a Washingtoňany,“ říká rodinný přítel Clintonových.

Změnil se však i Washington. Když Bill Clinton vyhrál v roce 1991 volby, bylo to město s nejvyšším počtem vražd v zemi. Ročně tam zahynulo násilnou smrtí 482 lidí, hlavně černochů.

Logo

Jenže z míst, kde mladý Bill na vlastní oči viděl protesty Martina Luthera Kinga, je dnes bulvár plný luxusních restaurací a barů. „Po oregonském Portlandu má Washington největší příliv bohatých a mladých lidí, takže 69letá Clintonová i 70letý Trump by si tam mohli připadat trochu cize,“ píše Guardian.

Hvězdné (prezidentské) dcery

Historik Joshua Kendall řekl Guardianu, že Clintonová podle něj jakožto introvertka zvolí život v ústraní. Ale možná vnese do života metropole dílčí feministické tóny a ukáže, že vysoká politika není ryze mužskou záležitostí.

Naopak Trump miluje davy, restaurace a je rád v centru pozornosti. Je to televizní hvězda a developer v jedné osobě, takže v případě zvolení zanechá nesmazatelnou stopu. „O Ronaldu Reaganovi se říkalo, že v prezidentském úřadu vypadá, jako by hrál filmovou roli. Pro Trumpa by to ale byla vůbec největší z jeho dosavadních rolí,“ píše Guardian.

Skutečnými hvězdami by ale byly dcera Clintonové, pětatřicetiletá Chelsea, anebo o rok starší Trumpova dcera Ivanka. Obě mají našlápnuto k tomu, aby se staly nejvýznamnějšími „prvními dcerami“ od Rooseveltovy nejstarší dcery Anny, která se do Bílého domu nastěhovala jako 37letá, aby otci dělala osobní asistentku. „Ivanka by se nepochybně stala trendmakerem, a možná by zastínila i svou nevlastní matku Melanii,“ myslí si historik Kendall.

„Reagan byl patrně poslední prezident, který měl na Washington přímý vliv,“ říká americký spisovatel a dramatik Anthony Giardina. „Lidé šli za ním. Měl zřetelný mandát a měnil ekonomiku. Byl přitažlivou osobností. Ale byl tu i John Fitzgerald Kennedy. To byly osobnosti s ohromným vlivem a magnetismem,“ řekl Giardina v rozhovoru pro Guardian.

Kennedy miloval divadlo, a byl i na premiéře posledního muzikálu Irvinga Berlina, i když prý o přestávce odešel. George W. Bush a jeho žena Laura byli podle Guardianu méně sofistikovaní – milovali restauraci Cactus Cantina, ale jinak měli raději svůj ranč v Texasu.

Logo

Obamovi byli k vidění daleko víc – nejraději v Ben´s Chili Bowl. Navštěvovali i knihkupectví, celkově však k údivu mnohých zanechali na pestré kulturní mapě města mnohem menší stopu, než se to od nich čekalo.

Steaky a jídlo z fast foodu

Ve srovnání s nimi je Trump všechno, jenom ne knihomol. Svou knihu Art of the Deal o osobním rozvoji považuje za nejlepší spis všech dob, a to ještě dokázal urazit svého spoluautora, novináře Tonyho Schwartze, když mu upřel jeho tvůrčí podíl. „Těžko si představit, jak se stará o rekonstrukci Jeffersonovy knihovny v Knihovně Kongresu či jak se hrbí nad prvními výtisky Shakespeara ve Folgerově knihovně,“ píše Guardian.

Pokud Trump komunikuje s veřejností, pak ji přes sociální sítě informuje hlavně o svém bohatém jídelníčku, ať to jsou kyblíky smažených kuřat v Kentucky Fried Chicken či hamburgery v McDonald’s a misky tacos v mexických restauracích. „Miluje také steaky, o těch bychom od něho slyšeli hodně,“ píše Guardian.

Také Clintonovi budou mít na výběr z mnoha elitních restaurací. Washington se v říjnu dočkal – jako čtvrté město ve Spojených státech – michelinského průvodce. „Ale ať už obsadí nejvyšší post kdokoli, bylo by dobré, aby prezidentský pár žil celým městem a neskrýval se jen v Bílém domě,“ uzavírá Guardian.

autor: rma
Spustit audio