Z map Googlu mizí přepočet kalorií na dortíky. Nepřesné a genderově nekorektní, tvrdí kritici

22. říjen 2017

Aplikace Mapy Google tento týden spustila novou funkci – začala udávat vzdálenosti v kaloriích. Informovala tak uživatele nejen o tom, kolik minut jim zabere pěší cesta z bodu A do bodu B, ale také, kolik u toho spálí kalorií. Kliknutím na příslušné tlačítko pak Google informaci přepočítal na jídlo, konkrétně na růžové minidortíky.

Funkce ale zvedla vlnu kritiky a byla brzy stažena, píše americký magazín Atlantic.

Novou vychytávku, která měla údajně zjednodušit péči o zdraví, uživatelé interpretovali jako snahu internetové společnosti o dohled nad ženským tělem.

Proč ne pivo?

„Dortíky? Můžeme diskutovat o tom, kolik tato volba obsahuje předsudků o genderu, kultuře a výživě,” poznamenala na Twitteru spisovatelka a novinářka Rachel Joy Larrisová.

Aplikace nenabídla možnost kalorie přepočítat na pivo ani na porci zvěřiny, komentuje Atlantic. Server BuzzFeed News několik hodin po spuštění funkce informoval, že Google novou službu pouze testoval a že ji na základně silné uživatelské odezvy stahuje.

Přestože fitness aplikace měřící tělesnou aktivitu zažívají prudký nárůst popularity, většina lidí nechce být upozorňována na množství kalorií, pokud takovou informaci specificky nevyhledávali.

Tento typ pobídky ke zdravějšímu životnímu stylu může u některých lidí fungovat, u jiných by přehnaný zájem o kalorie mohl spustit poruchy příjmu potravy jako je anorexie nebo bulimie, podotýká Atlantic a dodává: Nevyžádané přepočty kalorií na cukrovinky mohou vyvolávat pocit viny a jsou nevhodné v kultuře, která má přehnané požadavky na ženský vzhled.

Obezita (ilustrační foto)

Není kalorie jako kalorie

Kritiku sklidil Google mimo jiné za to, že se funkce nedala vypnout. V oblasti zdraví neexistuje řešení, které by platilo pro všechny. Americká korporace vycházela z odhadu, že „člověk spálí v průměru devadesát kalorií za jednu míli chůze.”

Počet kalorií se ale mezi jednotlivci výrazně liší. Pro sportovně založeného mladého člověka znamená stejný úkon mnohem menší zátěž než pro člověka v důchodovém věku. Google má s velkou pravděpodobností dostatek dat o velké většině internetových uživatelů, aby mohl přijít s mnohem přesnějším individuálním výpočtem a navrhovat konkrétnější podněty než dortíky a spalování kalorií, píše Atlantic.

Počítat kalorie ve většině případů není cesta ke štíhlejší postavě ani ke zdraví. Kalorie neudávají nic o výživové hodnotě potraviny a jsou proto často zneužívány výrobci a prodejci nezdravých jídel. Ti se snaží spotřebitele přesvědčit, že mohou jíst nezdravé pochutiny, pokud daný počet kalorií zase spálí. Sto kalorií sladké limonády ale ovlivní metabolické procesy v těle jinak než sto kalorií salátu.

Odpovědnost tvůrců aplikací

Logo

Prevence obezity je velmi komplexní záležitostí. Takzvaný metabolický syndrom, tedy výskyt několika různých syndromů či nemocí u jednoho pacienta, je zvláštním případem mezi potenciálně smrtelnými nemocemi.

Je to něco zcela jiného, než kdyby googlovské mapy byly schopné například sledovat roje komárů přenášejících virus zika a na základě toho navrhnout alternativní trasu, podotýká americký magazín.

Naše chování je čím dál více ovlivňováno používáním chytrých zařízení. Vnímání světa skrze aplikace má vliv na naše zdraví, není to přitom vliv neutrální. Nese jak možné výhody, tak i mnohá rizika. Softwaroví designéři proto mají velkou zodpovědnost a zároveň příležitost přispět k veřejnému zdraví.

Musí vzít v úvahu společenské stigma, které s sebou nesou nemoci ovlivňující vnější vzhled pacienta a jsou často spojovány s pocity viny. Rozhodnutí, jestli chce člověk o své zdraví pečovat pomocí aplikací, musí být přenecháno každému z nás. Řešením není bez vyžádání informovat o počtech kalorií, uzavírá Atlantic.

Spustit audio