Z masového hrobu v Bosně vyzvedli ostatky desítek obětí válečného zločinu z 90. let

21. září 2017

Z masového hrobu v Bosně vyzvedli ostatky šedesáti pěti obětí válečného zločinu z devadesátých let. Oznámili to soudní experti, kteří pracují na místě jednoho z vůbec nejhorších zločinů v rámci válečného konfliktu, který v Bosně trval v letech 1992 až 1995. Na svém webu to píše americká televizní stanice ABC News. Lejla Čengičová z bosenského Ústavu pro pohřešované osoby uvedla, že pozůstatky lidských bytostí včetně šedesáti pěti lebek vyšetřovatelé našli v hromadném hrobě u útesu Koričanske stijene nedaleko hory Vlašić.

Ostatky údajně patří některým z více než 220 nesrbských civilistů popravených v této oblasti bosenskosrbskými silami 21. srpna 1992. Masový hrob byl objevený letos v srpnu. Od počátku září pracují na exhumaci ostatků odborníci, upřesňuje americká stanice.

Poprava na útesu

Většina zavražděných byla před popravou převezená ze srbských internačních zařízení, které se nacházely nedaleko severozápadního města Prijedor. Na začátku transportu jim mělo být řečeno, že budou součástí výměny zajatců válčících stran.

Zdá se, že nalezené ostatky patřily lidem vyčleněných z konvoje několika set civilistů, které Srbové z Prijedoru deportovali. Nařídili jim, aby se postavili na vysoký útes, kde je následně popravili. Po pádu těl do hlubin propasti na ně srbští policisté údajně naházeli výbušniny, aby se ujistili, že nikdo nezůstal živý.

ABC News dodává, že i tak masakr přežilo několik lidí. Zachránili se hlavně ti, kteří do propasti skočili při začátku střelby. Po masové vraždě bosenští Srbové těla zakopali na několika místech v širším okolí.

25 500 obětí v masových hrobech

Ústav pro pohřešované osoby i pozůstalí pátrají v oblasti po ostatcích popravených už od konce válečného konfliktu. Zatím bylo za masakr odsouzených jedenáct bývalých bosenskosrbských policistů.

Při předchozích exhumacích, provedených na místě v letech 2003 až 2013, experti objevili ostatky sto sedmnácti obětí. Od konce válečného konfliktu bylo v masových hrobech v Bosně nalezeno celkem asi 25 500 osob.

Dalších sedm tisícovek se stále pohřešuje a jejich pozůstatky jsou údajně pohřbené v masových hrobech po celé zemi, uzavírá svůj článek americká televizní stanice ABC News.

autor: thk
Spustit audio