Z Meghan nikdy princezna nebude. Nastávající prince Harryho čeká titul vévodkyně

30. listopad 2017

Až se princ Harry na jaře ožení s herečkou Meghan Markleovou, tato rozvedená Američanka nezíská titul princezny a nebude si moct říkat „princezna Meg“.

„Brutální pravda“ podle serveru BBC zní, že Meghan není z královské krve. Podle britské tradice se tituly buď dědí, nebo kupují. Královnina zesnulá sestra Margaret si směla říkat „princezna Margaret“ stejně jako jediná královnina dcera Anna nebo i královniny vnučky, protože jsou královského rodu.

Nepravděpodobná pocta

To ale není případ bývalé manželky prince Andrewa Sarah Fergusonové ani ženy prince Edwarda Sophie. Dokonce ani Diana nebyla oficiálně „princeznou Dianou“, nýbrž „princezna z Walesu“. Williamova žena Kate má oficiální titul vévodkyně z Cambridge a stejně tak Meghan zřejmě bude vévodkyní ze Sussexu.

Vévodské tituly se často udělují u příležitosti sňatku, aby noví členové rodiny získali nějaký honosně znějící přídomek. Když si princ Andrew vzal Sarah Fergusonovou, královna mu udělila titul vévody z Yorku, a Sarah je tak vévodkyní z Yorku i dnes, po rozvodu. Žena prince Edwarda je zase vévodkyní z Wessexu.

Existují ale i výjimky, které potvrzují pravidlo – královnin manžel Philip se do rodiny přiženil, a přesto je „princ“. Alžbětin otec, král Jiří VI., mu k sňatku udělil titul vévody z Edinburghu, ale královna po deseti letech z manžela udělala „prince Spojeného království“. V případě manželek jejích vnuků, Kate a Meghan, je ale taková pocta nepravděpodobná, soudí BBC.

autor: gzb
Spustit audio