Z moře zpět do Libye. Itálie zpřísňuje pravidla pro nevládní organizace zachraňující migranty

17. červenec 2017

Itálie se chystá zpřísnit pravidla pro nevládní organizace, které ve Středozemním moři zachraňují uprchlíky. Skupiny, které tato pravidla nebudou dodržovat, nebudou smět migranty vykládat v italských přístavech.

Vyplývá to z jedenáctibodového návrhu, který získal server EUobserver. Zpřísnění předpisů je součástí kampaně, kterou Řím zahájil poté, co neúspěšně žádal členy Evropské unie o pomoc s nadměrným počtem běženců.

Nevládky pod kontrolu

Podle nových pravidel budou nevládní organizace muset odkrýt všechny finanční zdroje, které k záchraně uprchlíků používají.

Budou mít také přísný zákaz vstupu do libyjských vod, kde probíhá většina záchranných akcí. Ty bude místo nich provádět nedostatečně vybavená pobřežní hlídka Libye. Znamená to, že všichni zachránění migranti skončí v tamních detenčních zařízeních. Italská policie bude mít navíc právo vstupovat na lodě nevládních organizací, aby prověřila, jestli nepašují lidi. A organizace budou také povinny předávat italským úřadům určité informace.

Záchranná plavidla nevládních organizací nebudou smět telefonovat ani vysílat světelné signály s cílem pomoci migrantům a budou muset mít trvale zapnuté radarové odpovídače na palubě, aby je policie mohla sledovat. S výjimkou naléhavých případů nebudou tyto lodě smět nikoho přeložit na jiné plavidlo. Zavedena budou i další administrativní opatření, včetně povinnosti předkládat osvědčení, že lodě splňují technické normy.

Víc práce pro Frontex i Libyi

Další kroky chce podniknout i evropská pohraniční agentura Frontex. Hodlá vystupňovat dohled nad celou střední částí Středozemního moře, kterou pluje většina migrantů. Od začátku roku jich k italským břehům dorazilo přes 85 tisíc a 90 % z nich vyplulo z libyjského pobřeží. Více než 2200 jich na moři zahynulo, uzavírá EUobserver.

Logo

Italský ministr vnitra Marco Minniti navíc navrhuje smlouvu s Libyí o společném boji proti pašování lidí, dodává italská odnož evropského serveru Local. Minniti navštívil města na jihu Libye, která jsou první zastávkou afrických migrantů, a jednal s třinácti starosty.

Libyjská vláda národní jednoty se snaží lépe kontrolovat hranice se Súdánem, Čadem a Nigerem a její předseda Fáiz Sarrádž slíbil Minnitimu, že udělá všechno, aby „zmírnil nápor na italské pobřeží“. Itálie na oplátku opravuje libyjské pobřežní hlídce poškozená plavidla.

autor: gzb
Spustit audio