Žádné nahrávky s Comeym neexistují, prohlásil Trump. V minulosti naznačoval opak

23. červen 2017

Vyšetřovací výbory amerického Kongresu se snaží najít odpověď na otázku, jestli existují nahrávky nebo jiné záznamy ze schůzek prezidenta Donalda Trumpa a Jamese Comeyho, bývalého ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Americký deník USA Today píše, že stávající šéf Bílého domu konečně prolomil týdny mlčení týkající se údajné existence nahrávek.

„I přes všechny nedávné události týkající se údajného elektronického sledování komunikace, zachycených rozhovorů nejrůznějšího druhu, přes odhalení a nezákonné úniky informací, nemám ponětí, jestli existují záznamy nebo nahrávky mých rozhovorů s Jamesem Comeym,“ cituje list vzkaz, který prezident odeslal veřejnosti přes sociální síť Twitter.

Nejasnosti nekončí

Prezident Trump svým vzkazem ukončil nejen své dlouhé mlčení v celé věci, ale také debatu veřejnosti a médií. Ta se odvíjela kolem dohadů o existenci nebo neexistenci nahrávek. Deník USA Today v tomto ohledu připomíná, že Donald Trump veřejnosti stále dluží vysvětlení minimálně dvou věcí.

Za prvé, proč v minulosti naznačoval, že by mohl mít tajně pořízené nahrávky svých rozhovorů s bývalým ředitelem FBI Jamesem Comeym. A za druhé, proč vyčkával celých čtyřicet jedna dnů, než rozptýlil pochybnosti o údajné existenci nahrávek.

Ke zveřejnění informací, jestli nahrávky rozhovorů s bývalým ředitelem FBI Comeym existují nebo ne, přimělo prezidenta Trumpa až rozhodnutí komise Sněmovny reprezentantů. Ta vyšetřuje údajné zasahování Ruské federace do předvolební kampaně v USA.

Logo

Členové komise Bílý dům už dříve vyzvali, aby k dnešnímu datu odevzdal všechny nahrávky týkající se schůzek stávajícího amerického prezidenta a bývalého ředitele FBI – pokud ovšem takové nahrávky existují. Trump tak svým vyjádřením poskytl informaci den před vypršením termínu, píše USA Today.

James Comey na začátku června prezidenta veřejně obvinil ze snahy zasahovat do vyšetřování, které se týká kontaktů Trumpova volebního týmu s Ruskem. Americké tajné služby podezírají Rusko ze snahy ovlivnit výsledky prezidentských voleb ve Spojených státech. Moskva to popírá.

Trump možná jen blafoval

Web americké televizní stanice CNN se v této souvislosti informuje, že Trump už dříve mluvil o případných nahrávkách rozhovorů s lidmi ze svého okolí. Autor Trumpova životopisu Tim O´Brien v pořadu CNN prohlásil, že mu Donald Trump při vzájemných rozhovorech řekl, že si je nahrává.

„Když se ho pak můj právník zeptal, zda má odposlouchávací zařízení, Trump řekl, že ne,“ uvedl O´Brien a dodal: „Tak proč jste tedy řekl panu O´Brienovi o nahrávání toho rozhovoru? zeptal se právník. A Trump na to: Chtěl jsem, aby se bál,“ řekl Trumpův životopisec v pořadu stanice CNN.

Jak autoři článku dále uvádějí, nejslavnější odposlouchávací systém Bílého domu byl ten z éry prezidenta Richarda Nixona. Odposlechy pořízené mezi lety 1971 až 1973 se staly pohromou pro Nixonovu administrativu a měly za následek Nixonovu rezignaci kvůli aféře Watergate.

Richard M. Nixon

Audionahrávky – a osmnáctiminutová pauza v jedné z nich – vedly v roce 1974 k přijetí zákona o uchovávání prezidentských záznamů a materiálů. Tento zákon se týká pouze materiálů z Nixonovy éry, uzavírá CNN svůj článek věnovaný debatě, jestli současný americký prezident Donald Trump tajně nahrával nebo nenahrával schůzky s dnes už bývalým ředitelem FBI Jamesem Comeym.

autor: thk
Spustit audio