Zbraně pro syrské rebely končily v rukou Islámského státu, ukazuje analýza

17. prosinec 2017

Zatím nejpodrobnější analýza arzenálů takzvaného Islámského státu přináší podle britského deníku Daily Telegraph překvapivé zjištění – teroristická organizace operující především v Sýrii a Iráku bojovala zbraněmi vyrobenými v Rumunsku, Maďarsku, Bulharsku a Německu.

List to uvádí s odvoláním na dokument mezinárodní organizace zvané Výzkum výzbroje v konfliktech (CAR). Jediným výrobcem zbraní, který předčil zmíněné země, co do používaného arzenálu, byla Čína.

Zjištění je pro Evropskou unii krajně nepříjemné, protože blok investoval obrovské zdroje do potírání této teroristické organizace. „Aspoň vidíme, jak snadno mohou zbraně v komplikovaných střetech končit ve špatných rukou,“ poznamenávají podle Daily Telegraphu autoři zprávy.

Dvousetstránkový dokument obsahuje pouze spolehlivě ověřené údaje. Opírá se o analýzu čtyřiceti tisíc zbraní zabavených po porážce bojovníkům samozvaného chalífátu.

Sofistikovaný arzenál

Závěr je jednoznačný: zbraně, které byly původně určené pro povstalecké frakce v Sýrii, končily v rukou džihádistů. „Výrazně přitom posílily arzenál a kvalitu výzbroje Islámského státu,“ tvrdí report.

Chalífát v první fázi bojoval především tím, co ukořistil v Iráku a Sýrii. Od konce roku 2015 se ale staly hlavním zdrojem jeho arzenálu východoevropské zbrojovky. Trasa byla pořád tatáž: zbraně byly vyrobeny v Evropě, prodány do Spojených států a Saúdské Arábie a přes tureckou hranici doputovaly do Sýrie.

„Washington a Rijád se pokoušeli zásobovat opoziční protiasadovské síly, a mimoděk dodaly Islámskému státu sofistikovanou protitankovou výzbroj a naváděné střely,“ píše Daily Telegraph.

Bojovníci syrské povstalecké milice Ahrar aš-Šám

„Pořád dokola jsme svědky jednoho scénáře. Snaha dosáhnout krátkodobých politických cílů vyzbrojováním skupin, nad kterými nemáte žádnou kontrolu, končí pokaždé stejně. Zbraně padnou do rukou nejorganizovanější a nejagresivnější skupiny,“ popisuje šéf výzkumu James Bevan.

Krádež, nebo obchod?

Dodavatelský cyklus podle něj trval zhruba dva měsíce. Například v říjnu 2014 Rumunsko vyrobilo a prodalo do USA 9 252 ručních protitankových granátometů. Ty pak zamířily do východní Sýrie k milici známé jako Nová syrská armáda (NSA), kterou vycvičili Američané pro boj s Islámským státem.

Z neznámého důvody ale dodávka zbraní skončila v Iráku. Zbrojíři džihádistů tam odmontovali raketové hlavice a odpalovací zařízení upravili na potřeby boje v ulicích. S podomácku upravenou a velmi ničivou výzbrojí pak hájili Mosul. Dokument neuvádí, jestli zbraně islamisté ukradli, anebo zda jim je jejich domnělí nepřátelé přeprodali.

Přes Turecko a Jordánsko se také do samozvaného chalífátu dostaly zbraně z jiných konfliktů, informuje britský deník. Nebyla nouze o výzbroj z Libye, Jemenu a Jižního Súdánu.

Dokument varuje, že takzvaný Islámský stát sice přišel o většinu územních zisků, ale osvojil si znalost špičkových zbraňových systémů a tu může v budoucnu použít. „Zbrojní experti objevili v severním Iráku několik továren džihádistů a byli překvapeni tempem i kvalitou výroby,“ píše závěrem Daily Telegraph.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.