Zeman nemá vítězství jisté. Ani zvolení Drahoše ale nemusí zhoršit vztahy, píší ruská média

Prvního kola prezidentských voleb v České republice si všímá většina ruských médií. Vedle samotných volebních výsledků některá z nich soudí také šance Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v druhém kole a shrnují pohled obou kandidátů na česko-ruské vztahy.

Miloš Zeman, kterého oponenti kritizují za příliš blízké vztahy s Kremlem, nemá vítězství v druhém kole jisté, uvádí na svých stránkách Rádio Svoboda. Zdůrazňuje, že většina kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali, už vyjádřila podporu Jiřímu Drahošovi.

O jednoznačném úspěchu údajně proruského kandidáta Miloše Zemana v druhém kole pochybuje i deník Kommersant. Zemana krátce charakterizuje jako politika, který odmítá přijímat uprchlíky a považuje Rusko za svého strategického partnera. Jiří Drahoš podle listu naopak připouští, že část uprchlíků by se přijmout měla a Rusko obviňuje z vměšování se do průběhu českých voleb.

Za nejdůležitější zahraniční cestu Miloše Zemana označuje Kommersant jeho listopadovou návštěvu Moskvy a zdůrazňuje, že jako jediný evropský lídr přijel do Ruska na oslavy 70. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Za významné označuje také Zemanovo vystoupení před Parlamentním shromážděním Rady Evropy, během něhož označil obsazení Krymu za „fait accompli“.

Drahoš nemusí zhoršit vztahy

Jeho soupeř Jiří Drahoš podle Kommersantu naopak považuje připojení Krymu k Rusku za anexi a porušení základních pravidel mezinárodního soužití. Minulý měsíc Drahoš také obvinil ruské tajné služby z ovlivňování parlamentních voleb v Česku a šíření dezinformací ve sdělovacích prostředcích. Žádné konkrétní důkazy pro to však neuvedl, podotýká na svých stránkách Kommersant.

„Na základě vyjádření pana Drahoše si můžeme udělat závěr, že v jeho osobě nebude mít Rusko tak pohodlného partnera, jako je Zeman. Nicméně ani v případě jeho vítězství se česko-ruské vztahy nemusí nutně vyvíjet negativně,“ říká politolog Vadim Tuchačev z Ruské státní humanitní univerzity.

Jiří Drahoš

Ten se domnívá, že se Drahoš do politiky bude plést minimálně a že se soustředí na své reprezentační funkce definované českou ústavou. Premiér Andrej Babiš je přitom podle něj daleko výraznějším politikem než Drahoš.

Zásadním tématem druhého kola prezidentských voleb však podle Tuchačeva nebude postoj kandidátů k Rusku, ale vztahy s Bruselem a ochota nebo neochota přijímat uprchlíky.

„Drahoš je ochotný určitý počet uprchlíků přijmout, Zeman s tím nesouhlasí. A tato okolnost může Drahošovi uškodit,“ cituje Kommersant politologa.

Přeceňovaný vliv prezidenta

Podle portálu RosBizněsKonsalting jsou názory třiasedmdesátiletého Miloše Zemana dobře známé: je zastánce sblížení Česka s Ruskem a Čínou a tvrdě kritizuje migrační politiku Evropské unie a protiruské sankce. Zeman se v minulém roce dvakrát setkal s Vladimirem Putinem a na podnikatelských fórech v Moskvě a Jekatěrinburgu byly v jeho přítomnosti podepsány smlouvy a dohody za miliardu dolarů, uvádí server.

„Třebaže prezident Miloš Zeman během své návštěvy Ruska kritizoval protiruské sankce, jeho pozice neměla vliv na hlasování Česka o sankcích v Evropské unii. Český prezident není natolik významná figura, aby ovlivňovala evropské záležitosti,“ myslí si politolog Ivan Preobraženský. Ten dodává, že český byznys se v Rusku cítil velmi komfortně i před Zemanem. Českých investorů není mnoho a jen málokterý z nich prý potřebuje státní podporu a garance.

Jiří Drahoš podle Preobraženského naopak podporuje proevropský vektor vývoje Česka a schvaluje sankce proti Rusku, které porušilo budapešťské memorandum z roku 1994 a suverenitu Ukrajiny. Politik také zpochybňuje, že by byly investice v Rusku lákavé a jako partnery vidí spíše NATO a Evropskou unii než Čínu a Rusko.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung ruská propaganda v Česku sází na historická témata spojená se zločiny nacismu a celkově pak protiněmeckou rétoriku.

To je podle Drahoše pro Prahu méně důležitým partnerem než třeba Francie. V případě svého vítězství v druhém kole prezidentské volby by chtěl Drahoš od Ruska v první řadě vidět garance českých investic, které jsou podle něj velmi problematické, uvádí politolog Preobraženský pro RosBizněsKonsalting.

Nevyšetřujte dezinformace

Podle komentátora deníku Vědomosti Alexeje Něvelského se čeští politici obávají, že se Moskva s pomocí dezinformací pokusí prezidentské volby ovlivnit. A novinář dodává, že Miloš Zeman se o své znovuzvolení pokouší v době, kdy je v plném proudu vyšetřování ruského vměšování se do prezidentských voleb v USA.

Něvelskij v této souvislosti upozorňuje, že v Česku funguje vládní Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které Zeman kritizuje. Týden předa zahájením činnosti této složky prezident řekl, že Češi nepotřebují „ideologickou policii“.

Podle Něvelského si představitelé českých bezpečnostních služeb stěžují, že práce centra naráží na politické tlaky. „Mnozí politici se obávají, že si zkazí vztahy s prezidentem a žádají po centru, aby nevyvíjelo činnost zaměřenou proti Rusku a Miloši Zemanovi,“ píše na závěr svého komentáře pro deník Vědomosti Alexej Něvelskij.

autor: Jan Machonin
Spustit audio