Zemřel poslední žijící účastník povstání v nacistickém vyhlazovacím táboře Sobibor

Filip Białowicz se do nacistického tábora v Sobiboru dostal spolu s příbuznými, když mu bylo šestnáct let. Účastnil se táborového povstání a přežil holocaust.

Zemřel v sobotu 6. srpna na Floridě ve věku jednadevadesáti let, píše se na stránkách Polského rádia.

„Se zármutkem jsme se dozvěděli, že 6. srpna roku 2016 na Floridě zemřel Filip Białowicz, poslední přeživší z vyhlazovacího tábora v Sobiboru,“ sdělila v pondělí mluvčí státního muzea koncentračního tábora Majdanek v Lublinu.

Białowicz se narodil v roce 1925 ve vesnici Izbica na východě dnešního Polska. V dubnu 1943 se z rodného kraje posledním transportem dostal do vyhlazovacího tábora v Sobiboru. Po selekci ho v táboře zařadili do pracovního oddílu.

14. října 1943 se zúčastnil vězeňského povstání, při kterém se mu podařilo z tábora uprchnout. Poté se ukrýval a po válce emigroval do Spojených států.

V roce 2013 u příležitosti oslav 70. výročí povstání v táboře v Sobiboru dostal Białowicz za statečnost a také za svůj aktivní podíl na připomínání holocaustu Důstojnický kříž Řádu zásluh o Polskou republiku, informuje Polské rádio.

Białowicz, který se do Sobiboru dostal spolu s příbuznými, tehdy při slavnosti vzpomínal, jak těžké pro něj bylo rozloučení s blízkými. „Pamatuji si, jak ke mně přišla moje neteř, aby mne objala. Bylo jí teprve sedm let, ale už věděla, že zemře,“ řekl.

Skupinové foto těch, kdo se účastnili povstání v Sobiboru a přežili ho, v roce 1944

Útěk se podařil 300 vězňů

Věřil, že jeho posláním je sdělit celému světu pravdu o tom, co se v Sobiboru stalo. Své vzpomínky sepsal v knize Povstání v Sobiboru: příběh o přežití v Němci okupovaném Polsku. Usiloval také o důstojné připomenutí místa, kde se nacházel tábor.

Vyhlazovací tábor v Sobiboru vznikl roku 1942 v rámci Operace Reinhard. To byl plán na vyvraždění Židů na území polského Generálního gouvernementu. Přesný počet obětí, které v táboře zemřely, neznáme. Odhaduje se, že od března 1942 do října 1943 tam Němci zavraždili asi 170 tisíc Židů hlavně z Polska, ale také z jiných evropských zemí.

Většinu vězňů nacisté zavraždili v plynových komorách okamžitě po příjezdu do tábora. 14. října 1943 ale v táboře propuklo povstání. Vězni zabili jedenáct příslušníků SS a několik ukrajinských strážných. Při bojích a v minových polích kolem tábora zahynulo asi 80 vězňů.

Útěk se podařil třem stovkám z nich, ale Němci jich na útěku mnoho chytili a zastřelili. Konce války se dožilo jen 50 uprchlíků. V důsledku vzpoury vězňů Němci tábor zrušili. Na konci roku 1943 ho zničili a zasadili na jeho místě les.

Vzpomínky nepočetných přeživších vězňů ze Sobiboru, mezi nimi i Filipa Białowicze, patří k nejdůležitějším zdrojům poznatků o fungování tohoto tábora, uzavírá svou zprávu Polské rádio.

Logo
autor: mit
Spustit audio