Zimbabwská první dáma prchla ze země. Bývalá sekretářka má v zahraničí miliardový majetek

21. listopad 2017

Britský deník Daily Mail si v souvislosti s převratem v Zimbabwe všímá zejména osudu první dámy Grace Mugabeové. Podle některých zdrojů prchla ze svého opulentního sídla v Harare do Namibie nebo Jižní Afriky. Doma tak zanechala mimo jiné manželskou postel v přepočtu za 5,7 milionu korun, s pelestí pokrytou diamanty. „Ať už spí kdekoli, bude si teď muset zvykat na skromnější lůžka,“ píše Daily Mail.

Za ta léta, co prezidentský pár plenil bohatství své země, získali Grace a Robert Mugabeovi nemovitosti v mnoha zemích.

Ve Skotku jim patří hrad, v Malajsii luxusní sídlo, v Jižní Africe dokonce větší množství nákladných haciend. Podle střízlivých odhadů se Mugabeho majetek blíží v přepočtu k 30 miliardám korun, a je bezpečně ukrytý v daňových rájích na Guernsey, Bahamách a ve Švýcarsku.

Nenaplněné ambice

Není divu, že Grace Mugabeové se doma příznačně přezdívalo Dis-Grace, tedy Ostuda, anebo také První nakupovačka země. Kdysi za jedinou hodinu v Londýně utratila jeden a čtvrt milionu korun, a dokonce dvakrát tak vysokou částku zvládla rozházet v Paříži. Průměrný obyvatel její země tolik stěží vydělá za celý život, podotýká Daily Mail.

V posledních letech jí ale létání strojem zakladatele Playboye Hugha Hefnera nedělalo už takové potěšení. Ačkoli ji proslavily závratné nákupy, stále častěji dávala najevo, že hodlá manžela nahradit v čele Zimbabwe.

Grace přitom pochází z Jižní Afriky z velmi chudých poměrů. Začínala jako prodavačka kuřat. Bylo jí dvacet a už byla vdaná, když získala zaměstnání jako písařka v Mugabeho státní rezidenci v Harare.

Prezident, starší o 41 let, si s ní začal románek za zády umírající první dámy Sally. Se sekretářkou Grace měl dvě děti a po smrti zákonné manželky se v roce 1996 konala svatba. Obřadu přihlíželo 40 tisíc hostů a přišel v přepočtu na 80 milionů korun, popisuje Daily Mail.

autor: rma
Spustit audio