Zimbabwská vláda zakázala prodej státních vlajek

26. září 2016

Poté, co se státní vlajka stala v Zimbabwe symbolem nekončících protestů proti prezidentu Mugabemu, rozhodla se místní vláda k razantnímu kroku. Všichni, kdo v Zimbabwe prodávají nebo vystavují státní vlajku, riskují až rok vězení.

Informaci přinesl na svých stránkách deník The Washington Post.

Symbolem protestů se zimbabwská vlajka stala díky pastoru Evanu Mawarirovi. Ten se proměnil v nečekaného lídra protivládního hnutí poté, co před půl rokem zveřejnil na YouTube několik videí, ve kterých vyjadřoval znechucení z korupce a surovosti zimbabwské vlády. Na videích měl přes ramena přehozenou zimbabwskou vlajku, aniž by tušil, že tím dá formujícímu se protestnímu hnutí název i značku.

Zákaz vlajky jako vítězství lidu

V současnosti je zimbabwský pastor Mawarire v nuceném exilu v USA. Protesty proti Mugabeho vládě zorganizoval i na valném shromáždění OSN v New Yorku. „Zákaz vlajky je znamení. Považuji to za vítězství občanů Zimbabwe. Tato vlajka odteď náleží jim, nikoli vládě,“ nechal se slyšet.

Zimbabwe se zmítá v krizi kvůli zoufalé finanční situaci. Vláda opakovaně odložila výplaty státním úředníkům a k uklidnění vypjaté situace nepřispělo ani to, že podle uniklého dokumentu plánuje vláda zpožděné peníze na prvním místě vyplatit příslušníkům ozbrojených složek.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio